• Посилання скопійовано

Працівниця за контрактом в декретній відпустці: скільки часу зберігати місце роботи?

Як довго установа зобов’язана зберігати місце роботи у разі оформлення відпустки для догляду за дитиною контрактницею? Роз'яснили у Мінсоцполітики

Працівниця за контрактом в декретній відпустці: скільки часу зберігати місце роботи?

Ситуація: Працівниця установи уклала контракт на проходження військової служби строком на три роки. Через рік установу було повідомлено, що жінка оформила відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як довго установа зобов’язана зберігати місце роботи (посаду) згідно з ч.3 ст.119 КЗпП у разі оформлення жінкою відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а можливо й до досягнення дитиною шестирічного віку? 

 

 Консультує Міністерство соціальної політики України (газета «Праця і зарплата № 30 ».

За статтею 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Ця категорія працівників увільняється від виконання обов’язків із збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку за рахунок роботодавця.

Оскільки військовослужбовцем – жінкою не виконуються обов’язки військової служби, підстав для виплати середнього заробітку не вбачається, але звільненню така категорія працівників не підлягає.

Військовослужбовцям-жінкам, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за хворою дитиною не більше як до досягнення дитиною шестирічного віку, строк контракту про проходження військової служби продовжується за відсутності їхніх клопотань про звільнення з військової служби у зв’язку з закінченням строку контракту до закінчення таких відпусток, а також на строк, потрібний для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та ухвалення рішення щодо укладення нового контракту.

Установа зобов’язана зберігати місце роботи (посади) на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення (ураховуючи особливості продовження строку контракту).

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»