• Посилання скопійовано

Держпраці перевірятиме роботодавців щодо дотримання нормативу працевлаштування інвалідів

Пропонується викласти у новій редакції Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного згідно зі статтею 19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”

Держпраці перевірятиме роботодавців щодо дотримання нормативу працевлаштування інвалідів

Держпраці оприлюднила проект постанови КМУ „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70” (завантажити), яким викладено у новій редакції Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного згідно зі статтею 19 Закону України  „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (завантажити).

Проект акта розроблено з метою здійснення належного державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Зокрема, пропонується при визначенні кількості працівників, необхідної для розрахунку середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, особи з інвалідністю, прийняті чи переведені на неповний робочий день або неповний робочий тиждень, в обліковій кількості враховувати пропорційно часу фактичної зайнятості, крім випадків, коли робота на умовах неповного робочого часу рекомендована рішенням медико-соціальної експертизи, що  проведена медико-соціальною експертною комісією Міністерства охорони здоров’я України. 

Також планується визначити механізм проведення Держпраці та її територіальними органами перевірок підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, щодо дотримання ними вимог статей 19 і 20 Закону  „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

При цьому, предметом проведення планових та позапланових перевірок є:

  • реєстрація роботодавців у відділеннях Фонду;
  • подання роботодавцями до відділень Фонду звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів;
  • виконання роботодавцями нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Даний порядок пропонує врегулювати механізм проведення планових та позапланових перевірок та повністю узгоджується з вимогами Закону №877-V.

Пропозиції та зауваження до зазначеного проекту постанови приймаються за адресою: Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14; e-mail: stasiuk@dsp.gov.ua; факс/тел.: (044) 288-33-02.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»