• Посилання скопійовано

Позиція Мінсоцполітики щодо врахування індексації при виплаті «мінімалки» не змінилася: думка офіційного видання ДФС

На думку фахівців "Вісника. Офіційно про податки" трактування, що індексація не включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру, є неправильним

Позиція Мінсоцполітики щодо врахування індексації при виплаті «мінімалки» не змінилася: думка офіційного видання ДФС

Нагадаємо, що Мінсоцполітики листом від 07.09.2017 р. № 2341/0/101-17 відкликало і визнало таким, що втратив чинність, лист від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282, в якому зазначалося, що  сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку №1078, включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру. 

Про це ми вчора повідомляли у коментарі від редакції "Мінсоцполітики змінило позицію щодо індексації та мінімальної зарплати">>

Проте в офіційного видання ДФС "Вісник. Офіційно про податки" інша думка щодо цього.

На думку фахівців "Вісника" трактування, що індексація не включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру, є неправильним.

Пояснюється, що роз’яснення та листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер, а відкликання листа не вносить змін до чинного законодавства.

Тому при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати роботодавцям слід керуватися частиною другою ст. 3-1 Закону «Про оплату праці», якою  визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Такими виплатами є:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я,
  • доплати за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт,
  • премії до святкових і ювілейних дат.

Це означає, що всі інші складові заробітної плати, які не перелічені вище, у тому числі індексація, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»