• Посилання скопійовано

Чи має право роботодавець визначати банківську установу для перерахування зарплати працівнику?

На думку Держпраці, ні. Банківську установу для перерахування заробітної плати визначає працівник, а не роботодавець

Чи має право роботодавець визначати банківську установу для перерахування зарплати працівнику?

Держпраці у Миколаївській області нагадує, що відповідно до ч. 5 ст. 24 Закону «Про оплату праці» за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Законодавством забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством, про що зазначено у ст. 25 Закону «Про оплату праці».

Отже, банківську установу для перерахування заробітної плати визначає працівник, а не роботодавець.

Повідомити керівника підприємства про банківську установу, визначену працівником для отримання заробітної плати, можна письмово, шляхом надання відповідної заяви або направлення рекомендованим листом.

 

Від редакції

 За ст. 24 Закону про оплату праці виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. 

І тільки за особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Звісно, роботодавець має право укласти з банком договір "зарплатний проект" та перераховувати всім працівникам на відповідні карткові рахунки зарплату. Але на це має бути  письмова згода кожного працівника. При цьому працівник має право відмовитися від отримання зарплати на картковий рахунок, який відкрив роботодавець, та забажати отримувати зарплату на особисту картку.

***

Читайте також: Виплата зарплати без «зарплатного проекту» (для передплатників)

Джерело: Держпраці у Миколаївській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»