• Посилання скопійовано

У Мінфіні анонсували підвищення соціальних стандартів

У 2016 році для громадян воно відбудеться двічі: з 1 травня і 1 грудня

У Мінфіні анонсували підвищення соціальних стандартів

Сьогодні, 15 грудня 2015 р., на прес-конференції щодо проекту Держбюджету на 2016 рік міністр фінансів України Наталія Яресько зауважила: «Є думки в суспільстві щодо того, що ми подали цей законопроект запізно. Хочу підкреслити, що базовий варіант проекту ми подали вчасно, у вересні, і, незважаючи на те, що документ було відкликано для подальшої роботи, оприлюднили його текст на сайті міністерства».

Бюджет-2016 побудовано на таких основних показниках:

  • зростання  ВВП — 2%;
  • інфляція — 12%;
  • курс нацвалюти — 24,1–24,4 грн./дол.;
  • доходи — 601 млрд. грн.;
  • витрати — 674 млрд. грн.

«Вперше за кілька років буде підвищено соціальні стандарти двічі на рік - 1 травня та 1 грудня, сумарно на рівні 12%, тобто на рівні інфляції», - уточнила Наталія Яресько. Загалом бюджет на наступний рік побудовано на проекті податкової реформи Мінфіну, важливим елементом якої є зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. За прогнозами чиновників, таке послаблення як для найманих працівників, так і для самих роботодавців призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду на 108 млрд. грн.

Втім, у Мінфіні знайшли «чим крити» зазначений дисбаланс. Аби його уникнути, було розроблено пакет законопроектів, спрямованих, зокрема,  на зниження податкового навантаження в економіці, зменшення витрат на утримання держави платниками податків, збалансування бюджету з дефіцитом не вищим за 3,7% ВВП. Усього сім законопроектів:

1) «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (реєстр. № 3000);

2) «Про внесення зміни до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу) (реєстр. №3627);

3) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)» (реєстр. №3628);

4) «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства)» (реєстр. №3629);

5) «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. №3630);

6) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. №3631);

7) «Про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань» (реєстр. №3632).

На розгляд цих документів у Мінфіні очікують 17 грудня 2015 р. під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України. «Ми готові до обговорення і пропозицій від народних депутатів, але при цьому слід враховувати:  будь-яке збільшення дохідної частини бюджету повинно супроводжуватися зменшенням витратної частини. Збільшення дефіциту неможливе», — резюмувала Наталія Яресько. 

Все про держбюджет >>>

Все про податкову реформу >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»