• Посилання скопійовано

Зміни в індексації доходів та посадових окладів бюджетників: роз'яснює Мінсоцполітики

Мінсоцполітики надало роз'яснення щодо застосування постанови Кабміну від 09.12.2015 р. №1013 „Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів”

Зміни в індексації доходів та посадових окладів бюджетників: роз'яснює Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у зв’язку з прийняттям постанови КМУ від 09.12.2015 року № 1013 „Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів” (далі – постанова) та застосуванням окремих її норм, повідомило наступне.

З метою упорядкування структури заробітної плати, включення до посадових окладів працівників бюджетної сфери, органів державної влади сум індексації, що накопичувалась протягом останніх років та внесення змін до порядку проведення індексації грошових доходів, зазначеною постановою, установлено, зокрема, що з 1 грудня 2015 року посадові оклади працівників бюджетних установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери встановлюються у розмірах, передбачених пунктом 1 цієї постанови, розрахованих із тарифної ставки працівника I тарифного разряду ЄТС - 1113 гривень (підвищеної на 10 відсотків).  

Також постановою встановлено, що в межах видатків на оплату праці, затверджених у кошторисах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів, за рахунок виплат, пов’язаних з індексацією, надбавок, доплат, премій, підвищуються на 25 відсотків посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців зазначених органів, оскільки посадові оклади працівників цих органів не підвищувались з  2008 року.

При цьому, підвищенню на 25 відсотків підлягають посадові оклади, встановлені в штатних розписах, у розмірах згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. № 482 „Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету”, якою установлено, що у  разі,  коли  розмір  посадового  окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів,  що фінансуються  з  бюджету,  нижчий  ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати,  посадовий оклад установлюється на  рівні  відповідного  розміру  мінімальної заробітної плати.

Постановою передбачено, що міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, головам обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації та інших державних органів у межах передбачених коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та власних коштів вжити заходів для підвищення з 1 грудня 2015 р. розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), перегляду розмірів надбавок, доплат, премій, спрямувавши на зазначені цілі всі виплати, пов’язані з індексацією, яка склалась у грудні 2015 року, з тим, щоб підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника у грудні 2015 року перевищило величину індексації, що мала бути виплачена йому у грудні 2015 року.

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 4 постанови керівники установ, закладів, організацій окремих галузей бюджетної сфери та органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів мають забезпечити внесення змін до штатного розпису установ, закладів та організацій, відповідних органів з урахуванням нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати) з 1 грудня 2015 року.

З метою своєчасного забезпечення нарахування працівникам належних за грудень цього року виплат, зміни до штатних розписів мають бути внесені незалежно від внесення змін міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади до власних нормативно-правових актів з цього питання.

Аналогічне роз'яснення міститься й у листі від 16.12.2015 р. №19113/0/14-15/13.

Новини на тему:

 - Індексація доходів: з 1 грудня за оновленими правилами;

 - Порядок індексації грошових доходів населення зазнав змін;

 - З 1 грудня підвищено розміри посадових окладів за ЄТС

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»