• Посилання скопійовано

Депутати забракували низку урядових проектів

Зокрема, Комітет ВРУ з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення проти збільшення порогу індексації із 101% до 103%

Депутати забракували низку урядових проектів

Комітет на засіданні 16 грудня розглянув п'ять законопроектів, поданих Кабінетом Міністрів України, в рамках прийняття проекту Державного бюджету України на 2016 рік.

Зокрема, члени Комітету рекомендували повернути на доопрацювання законопроект №3628 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики".

"Незрозуміло, як Мінсоцполітики погодило цей варіант законопроекту. Необхідно було запитати соціальних партнерів, почути думку громадськості, адже цей проект закону напряму стосується соціально-трудової сфери", - наголосила голова Комітету Людмила Денісова.

Члени Комітету також висловили низку критичних застережень щодо положень законопроекту №3628. Зокрема:

 - щодо збільшення порогу індексації із 101% до 103%. За словами нардепутатів, у такому випадку підстави для відшкодування подорожчання товарів і послуг виникнуть пізніше, ніж передбачено зараз, і сума доходів, отримуваних за цей період, буде меншою, що в свою чергу призведе до погіршення купівельної спроможності громадян в умовах зростання цін.

 - наголосили на необхідності внести зміни до ряду положень законопроекту щодо незастосування обмеження виплати пенсії працюючим на наукових посадах, а також вилучити норму щодо встановлення у 2016 році показника середньої заробітної плати по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, на рівні показника за 2012, 2013, 2014 роки, для всіх пенсій;

 - щодо продовження у 2016 році обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам, запровадження віку виходу на пенсію для окремих категорій працівників, зокрема, закладів освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення та ін., які за чинним законодавством мають право на призначення пенсій за вислугу років незалежно від віку за умови наявності необхідного спеціального стажу роботи;

 - недопущення вилучення з діючого законодавства норми про компенсацію із бюджету середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації.

У зв'язку з тим, що законодавчі зміни поширюються на сферу освіти та культури свої застереження щодо необхідності доопрацювання законопроекту висловили голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич та секретар Комітету з питань культури і духовності Марія Матіос. Їхні зауваження стосувалися неможливості скасування пільгових умов для вступу до державних та комунальних професійно-технічних та вищих навчальних закладів для низки категорій громадян, безкоштовного харчування для всіх учнів 1-4 класів у державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах освіти за винятком окремих категорій, передачі фінансування закладів культури на місцеві бюджети.

Окрім того, рекомендовано направити на доопрацювання законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства) №3629. На їхню думку, законопроект потребує консультацій з органами місцевого самоврядування, оскільки на практиці реалізація запропонованих законодавчих змін призведе до додаткового навантаження на місцеві бюджети. У свою чергу, відсутність наявних фінансових можливостей у місцевих органів влади, залишить без належної державної підтримки найбільш незахищені верстви населення, зокрема, багатодітні сім'ї, дітей сиріт, інвалідів.

Комітет також рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання законопроект про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні №3630. Таке рішення зумовлено тим, що у законопроекті залишено діючий на сьогодні порядок оподаткування пенсійних виплат та не унормовано питання визначення розміру податкової соціальної пільги, який має використовуватися для встановлення права низки категорій громадян на отримання пільг зі сплати житлово-комунальних послуг.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні" №3631 члени Комітету рекомендують Парламенту прийняти за основу. Законопроектом передбачено виключити з числа платників єдиного соціального внеску працівників - громадян України, які працюють на підприємствах, або у фізичних осіб-підприємців, фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, працівників дипломатичних установ, батьків-вихователів ДБСТ, ПС, осіб, які доглядають дитину до трьох років та військовослужбовців. Також відповідно до законопроекту збільшується максимальна величина бази нарахування єдиного соціального внеску з 17 до 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ставка єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування встановлюється у розмірі 20%.

Члени Комітету також схвалили зауваження та пропозиції Комітету до проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" №3000.

 

Все про держбюджет >>>

Все про податкову реформу >>>

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»