• Посилання скопійовано

ЄСВ для підприємців: стрічка порад від податківців

ДФС у Черкаській області пропонує підприємцям переглянути нову підбірку питань – відповідей на тему "Справляння єдиного соцвнеску"

ЄСВ для підприємців: стрічка порад від податківців

1. Чи звільняється від сплати єдиного внеску ФОП на загальній системі оподаткування, яка є пенсіонером за віком?

 Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, яка отримує пенсію за віком, повинна нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах. Винятків та пільг для зазначеної категорії фізичних осіб чинним законодавством не передбачено.

2. Який розмір єдиного внеску нараховується ФОП на суму зарплати працівників-інвалідів?

Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону про ЄСВ ставка 8,41% визначеної бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.  

Таким чином, вказана пільга не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів.  

Іншого Законом про ЄСВ не передбачено.  Фізичні особи - підприємці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі 22% до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

3. Чи звільняються ФОП-платники єдиного податку від сплати єдиного внеску на час відпустки та за період хвороби?

Фізичні особи - підприємці на спрощеній системі оподаткування першої чи другої групи на час відпустки, а також за період хвороби, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування та мають обов’язок щодо сплати ЄСВ, незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

4. Яким чином роботодавець розраховує єдиний внесок, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?

Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день.  При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру

5. Яким чином роботодавець нараховує єдиний внесок, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився ?

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована зарплата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

6. Яким чином нараховується ЄСВ на виробничі премії в розмірі менше мінімальної зарплати, нараховані найманим працівникам, які знаходяться у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами/по догляду за дитиною до трьох та шести років?

Якщо найманим працівникам, які знаходяться у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами/по догляду за дитиною до трьох та шести років, виплачені виробничі премії в розмірі меншому мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску.

7. Який розмір єдиного внеску застосовують роботодавці при нарахуванні фізичній особі доходу (винагороди) за цивільно-правовими договорами?

 Роботодавці нараховують єдиний внесок на суму винагороди (доходу) фізичним особам за цивільно-правовими договорами у розмірі 22%.

Нагадуємо,що з 1 січня 2016 року єдиний внесок справляється за ставкою 22 % до бази нарахування на фонд оплати праці. Утримання внеску із заробітної плати працівника не проводиться.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на місяць становить 34450 грн (25 розмірівпрожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Мінімальна величина бази нарахування єдиного внеску на місяць становить 1378 грн.

Якщо база нарахування внескуне перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску 22% застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від розміру зарплати.

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»