• Посилання скопійовано

ЄСВ сплачено на невідповідний рахунок — штрафу не уникнути

Під час звіряння з податковою за 2015 рік було виявлено, що з жовтня 2015 р. платіжні доручення на сплату ЄСВ, нарахованого роботодавцем на зарплату, були перераховані до іншої ДПІ (призначення платежу правильне). Чи може підприємство уникнути сплати штрафу та пені?

ЄСВ сплачено на невідповідний рахунок — штрафу не уникнути

І штраф, і пеню доведеться сплатити

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника податку застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом про ЄСВ, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (ч. 11 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені Законом про ЄСВ, суми є недоїмкою (п. 6 ч. 1, ст. 1 Закону про ЄСВ).

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Отже, в цьому випадку навряд чи вдасться уникнути штрафу.

Для вирішення цього питання бухгалтеру слід звернутися до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів затвердженого наказом МФУ від 16.01.2016 р. №6 (далі — Порядок №6).

У Порядку №6 міститься такий термін, як «помилково сплачені суми ЄСВ», — це суми коштів, які на певну дату зараховані на невідповідний рахунок 3719 та/або сплачені з рахунку неналежного платника. А із запитання випливає, що кошти були зараховані на невідповідний рахунок.

У цьому випадку однозначно слід повернути суму ЄСВ або перерахувати на рахунок належного органу доходів і зборів. Кошти повертаються або перераховуються за належністю на підставі заяви платника за формою, що міститься у додатку 1 до Порядку №6. Заява подається до податкового органу, на рахунок якого сплачено ЄСВ.

У разі помилкової сплати суми ЄСВ на рахунок 3719 органу доходів і зборів, в якому платник не перебуває на обліку, розрахунковий документ на перерахування ЄСВ на відповідний рахунок 3719 податкового органу, в якому платник перебуває на обліку, оформлюється підрозділом з ведення фінансово-економічної роботи та бухобліку нижчого рівня за заявою платника та передається органу Держказначейства не пізніше двох робочих днів з дня надходження висновку. Кошти платникам повертає підрозділ з ведення фінансово-економічної роботи та бухобліку нижчого рівня за рахунок поточних надходжень на рахунок 3719, на який сплачено кошти, що повертаються.

Також слід пам'ятати про адміністративну відповідальність, яка покладається на посадових осіб згідно зі ст. 165-1 КУпАП: несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100,00 грн), — тягне за собою накладення штрафу від 40 до 80 н. м. д. г. (від 680,00 грн до 1360,00 грн) (залежно від суми), а за повторне протягом року після накладення адмінстягнення — від 150 до 300 н. м. д. г. (від 2550,00 грн до 5100,00 грн).

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»