• Посилання скопійовано

Грошове зобов’язання з ЄСВ госпсуб’єкт має право сплачувати виключно за себе

ДФС зазначає, що юрособа, фізособа–підприємець або фізсоба не може сплатити грошове зобов’язання по ЄСВ за інших осіб

Грошове зобов’язання з ЄСВ госпсуб’єкт має право сплачувати виключно за себе

ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві нагадує, що у випадках повної ліквідації юрособи або смерті фізособи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону № 2464 несуть зобов’язання із сплати ЄСВ, сума недоїмки підлягає списанню (ч. 7 ст. 25 Закону №2464). 

У разі ліквідації юрособи - платника ЄСВ або втрати платником з інших причин статусу платника ЄСВ сума недоїмки сплачується за рахунок коштів та іншого майна платника. У такому разі відповідальними за погашення недоїмки є:

  • ліквідаційна комісія - щодо юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується;
  • юрособа - щодо утворених нею філії, представництва або іншого відокремленого підрозділу - платника ЄСВ, що ліквідується. 

У разі недостатності у платника ЄСВ коштів та іншого майна для сплати недоїмки відповідальними за її сплату є: 

  • засновники або учасники юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується, якщо згідно із законом вони несуть повну чи додаткову відповідальність за її зобов’язаннями;
  • юрособа - щодо утворених нею філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу - платника ЄСВ, що ліквідується;
  • правонаступники юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується. 

У разі злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення платника ЄСВ зобов’язання із сплати недоїмки покладаються на осіб, до яких відповідно до законодавства перейшли його права та обов’язки. 

Передача платниками ЄСВ своїх обов’язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством (ч. 9 ст. 25 Закону №2464).

Таким чином, юрособа, фізособа–підприємець або фізсоба не може сплатити грошове зобов’язання по ЄСВ за інших осіб.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»