• Посилання скопійовано

Як правильно оскаржувати "транзитні акти" ДФС (відео)

Як правильно захистити в суді порушене право платника податків, якщо податкова служба склала по ньому транзитний акт перевірки. Позиція Верховного суду України з цього приводу

Всім Вам відомі випадки коли органи ГФС проводять податкові перевірки за результатами яких не виносять податкових повідомлень-рішень, а лише вносять інформацію про такі перевірки в бази податкових служб, тим самим анулюють показники Ваших податкових декларацій з ПДВ у частині податкового кредиту та податкових зобов'язань, що у свою чергу ставить під удар ваших безпосередніх контрагентів. Таким чином псують Вашу ділову репутацію і ставлять під загрозу існування Вашої компанії в загальному.

З 2013 року існує якась податкова практика згідно з якою за захистом порушеного права можна звернутися до суду з позовними вимогами за визнанням неправомірними дії податкової служби щодо внесення даних в податкові бази про такі перевірки, а також по зобов'язування органів ГФС відновити/внести дані податкової декларації платників податків, тим самим прибрати розбіжності в базах органів ГФС по стосункам Вас і ваших контрагентів.

4 листопада 2015 р. Верховний Суд оприлюднив свою позицію, згідно з якою органи ГФС при таких діях не в якому разі не порушують законні права платників податків, фактично внесення до податкових бази дані про такі перевірки необхідні лише для виконання органами ГФС накладених на них функцій.

Що ж у такому випадку необхідно робити?

Потрібно звертатися до суду з позовними вимогами про визнання неправомірними дії органів ГФС в частині невинесення повідомлення-рішення, необхідно другим пунктом зобов'язувати органи ГФС винести податкове повідомлення-рішення, оскільки ст.54 ПКУ зобов'язує органи ГФС виносити податкове повідомлення-рішення у разі якщо в ході проведення перевірки було встановлено завищення або заниження податкових зобов'язань. Тільки таким чином Ви можете захистити своє порушене право.

Андрій Коваленко, головний спеціаліст

відділу податкової практики компанії "De Facto"

www.defacto.com.ua

Джерело: Консалтингова компанія "Де Факто"

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»