• Посилання скопійовано

Платники зобов’язані надавати інформацію на запит ДФС протягом 1 місяця після його надходження

ПКУ чітко визначено перелік підстав для направлення госпсуб’єкту запиту про подання інформації, а також вимоги до його оформлення

Платники зобов’язані надавати інформацію на запит ДФС протягом 1 місяця після його надходження

Податківці в листі від 21.06.2016 р. №13614/6/99-99-14-03-03-15 стверджують, що ст. 73 ПКУ та постановою КМУ від 27 грудня 2010 року №1245 "Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом" чітко визначено перелік підстав для направлення госпсуб’єкту запиту про подання інформації, а також вимоги до його оформлення.

Контролюючі органи мають право звернутися до платників та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Статтею 62 ПКУ визначено, що податковий контроль здійснюється шляхом інформаційно-аналітичного забезпечення контролюючих органів. Для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючого органу використовується інформація, що надійшла, зокрема: від платників податків та податкових агентів, що міститься в податкових деклараціях, розрахунках, інших звітних документах; що міститься у наданих великими платниками податків в електронній формі копіях документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документах, які ведуться в електронній формі, регістрах бухгалтерського обліку, фінансовій звітності, інших документах, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів; про фінансово-господарські операції платників податків.

Таким чином, за наслідками аналізу податкової інформації, що отримана та міститься у базах даних органу ДФС, останній виявляє факти, які свідчать про порушення платником податків законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, і надсилає платнику запит щодо такої інформації із дотриманням вимог п. 73.3 ст. 73 Кодексу.

Платники податків та інші суб'єкти інформаційних відносин зобов’язані подавати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом 1 місяця з дня, що настає за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено ПКУ).

Лист суб’єкта інформаційних відносин, що надсилається на запит контролюючого органу, повинен містити номер і дату запиту, на який надається відповідь, та інформацію, що запитується (п. 15 Порядку №1245).

Якщо запит складено з порушенням вимог, викладених в абз. 1 та 2 п. 73.3 ст. 73 Кодексу, платник звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.

Нагадаємо підстави (випадки), за якими податківці мають право надсилати запити платникам податків (п. 73.3 ПКУ та п. 12 Порядку № 1245):

  • виявлення за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, фактів, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби;
  • виникнення потреби у визначенні рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок;
  • виявлення недостовірності даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;
  • щодо платника податків подано скаргу про ненадання таким платником податків:
  1. податкової накладної покупцю або про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього Кодексу, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування;
  2. акцизної накладної покупцю або про порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної;
  • проведення зустрічної звірки;
  • в інших випадках, визначених Податковим кодексом України.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»