• Посилання скопійовано

За яких обставин можливе нарахування штрафу згідно зі ст. 126 ПКУ

Неправомірним є прийняття податкового повідомлення-рішення із підстав ст. 126 ПКУ без проведення перевірки

За яких обставин можливе нарахування штрафу згідно зі ст. 126 ПКУ

ДФСУ у листі від 11.07.2016 р. №23310/7/99-99-12-02-01-17 нагадує, що згідно з п. 58.1 ПКУ податківці надсилають (вручають) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо:

- сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховуються контролюючим органом відповідно до ст. 54 ПКУ (крім декларування товарів, передбаченого для громадян);

- або за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факти порушень, визначені цим пунктом ПКУ:

  • невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації;
  • завищення розміру задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми ПДВ, розрахованої платником податків відповідно до розділу V ПКУ;
  • заниження або завищення суми податкових зобов’язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з ПДВ, крім випадків, коли зазначене заниження або завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки.

До податкового повідомлення-рішення додається розрахунок податкового зобов’язання (за наявності) та штрафних (фінансових) санкцій.

Отже, податкове повідомлення-рішення виноситься контролюючим органом у разі покладення на контролюючий орган обов’язку із самостійного визначення суми грошового зобов’язання або внаслідок проведення перевірок, визначених ПКУ.

При цьому, ВАСУ (ухвала від 04.03.2015 р. №К/9991/82083/12) зауважила, що неправомірним є прийняття податкового повідомлення-рішення із підстав ст. 126 ПКУ без проведення перевірки.

Нагадаємо, що ст. 126 ПКУ встановлено розміри штрафів у разі несвоєчасної сплати узгодженої суми грошового зобов'язання. А саме:

 - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

 

 - при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. №1204.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»