• Посилання скопійовано

Уряд послабив тиск контролюючих органів на бізнес

Результатом сьогоднішнього "дерегуляційного дня" у Кабміні стала лібералізації системи держнагляду (контролю), яка дозволить скоротити кількість контактів органів контролю та бізнесу та суттєво зменшити корупційні ризики

Уряд послабив тиск контролюючих органів на бізнес

Сьогодні, 24 травня, в Кабінеті Міністрів України за ініціативи Мінекономрозвитку та Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва відбувся черговий “Дерегуляційний день”.  

“Продовжуючи реформу дерегуляції та розвитку підприємництва, Мінекономрозвитку представило на розгляд Кабінету Міністрів пакет змін з 9 проектів, - пояснює Степан Кубів. - Результатом Дерегуляційного дня стала лібералізації системи державного нагляду (контролю), яка дозволить скоротити кількість контактів органів контролю та бізнесу та суттєво зменшити корупційні ризики”.

 

1) На пропозицію Мінекономрозвитку Уряд схвалив запровадження публічної інтегрованої бази перевірок, а саме Порядок функціонування інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю)

Це зробить діяльність контролюючих органів більш прозорою, прогнозованою та підзвітною. Ця система зможе забезпечити доступ громадськості, суб'єктів господарювання, органів державної влади, органів місцевого самоврядування до відомостей про заходи державного нагляду (контролю) з використанням мережі Інтернет. Відтепер органи державного нагляду (контролю) зобов’язані будуть не пізніше 15 жовтня, внести відомості щодо запланованих заходів державного нагляду (контрою), а 17 жовтня система автоматично оприлюднюватиме проект плану комплексних заходів державного нагляду (контролю).  

Докладніше>>

 

2) Також Уряд схвалив методику, за допомогою якої органи контролю зможуть визначати допустиму частоту перевірок бізнесу

Така методика забезпечить єдиний підхід до розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), а також уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю).

Докладніше тут>>

 

3) Ухвалено Порядок здійснення комплексних планових заходів державного нагляду (контролю)

Порядок встановлює процедуру проведення планових заходів контролю комплексно, тобто одночасно всіма контролюючими органами.

“Ми очікуємо, що ці рішення  дозволять скоротити кількість контактів органів контролю та бізнесу на 15-30%, а нова методика дозволить перейти до системи перевірок бізнесу, заснованій на менеджменті ризиків”, - пояснив у своєму виступі перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

 Докладніше тут>>

 

4) Уряд надав право Мінекономрозвитку та Державній регуляторній службі проводити моніторинг за дотриманням контролюючими органами основних норм Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

Це рішення дозволить підсилити захищеність бізнесу від контролюючих органів шляхом залучення Мінекономрозвитку та ДРС до перевірок за ініціативою підприємства.

 Докладніше тут>>

 

5) Вдосконалено процедуру подання документів в електронній формі до органу ліцензування

Згідно з рішенням, встановлюється уніфікована процедура - електронні документи (або скан-копії у форматі PDF) подаються до органу ліцензування через Єдиний державний портал адміністративних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи органів ліцензування. Надані в електронній формі документи більше не потрібно дублювати на паперових носіях.

 Докладніше тут>>

 

 6) Ухвалено рішення про відкриття публічного доступу до інформації про містобудівну документацію через новий веб-сервіс на сайті Мінрегіонбуду

Це рішення дозволить отримати відомості про містобудівну документацію за кілька хвилин, оперативно визначити перспективну територію для інвестування. Інформація буде доступна по 29,5 тис. населених пунктів.  

Докладніше тут>>

 

7) Ухвалено Стратегію розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року.

Її реалізація сприятиме закріпленню системного підходу до формування і реалізації державної політики у цій сфері та створенню сприятливих умов для розвитку конкурентоспроможного малого і середнього бізнесу (МСБ). Про проект стратегії ми розповідали тут>>

Коротко про рішення на користь бізнесу у презентації>>

Докладніше про Стратегію розвитку МСП>>

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»