• Посилання скопійовано

Нереальність господарських відносин та безтоварність операцій повинні підтверджуватись первинними документами

Одеський окружний адміністративний суд вважає, що нереальність господарських відносин та безтоварність операцій між контрагентами не може ґрунтуватись на припущеннях, а повинна підтверджуватись первинними документами

Нереальність господарських відносин та безтоварність операцій повинні підтверджуватись первинними документами

16 березня 2016 року Одеський окружний адміністративний суд у спорі між підприємством і ДФС виніс постанову №815/528/16 на користь платника податків.

Фабула судового акту: Рішення суду із серії: «Можемо, коли хочемо або чому ні…».

Проведена перевірка, донараховані податки, ДПІ встановила безтоварність операцій платника податків з контрагентами. У платника податків серед первинних документів щодо поставки товарів відсутні товаро-транспортні накладні. Суд погоджується з платником податків, що ТТН підтверджують витрати з оплати транспортних послуг та є необов’язковими для підтвердження операції із придбання товаро-матеріальних цінностей. 

Разом з цим суд повністю відкинув припущення ДПІ про документальну непідтвердженість операцій платником податків та нереальність господарських операцій з його контрагентами, які мотивувались наступним: податковою інформацією в АІС «Податковий блок» та листом від іншої ДПІ, в якому було зазначено, що контрагенти платника податку не мають основних засобів, трудових ресурсів та виробничих  потужностей.  

Суд скасував повідомлення – рішення ДПІ про донарахування податків та підкреслив, що окрім припущень про безтоварність та фіктивність операцій платника податків, які ґрунтуються на внутрішній інформації, ДПІ повинно зазначати в Акті перевірки та доводи у суді свою позицію первинними документами платника податків.   

Слід додати, що ця постанова оскаржена ДПІ до суду апеляційної інстанції і не набрала законної сили.   

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»