• Посилання скопійовано

Кабмін хоче встановити ставку судового збору

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сплати судового збору)». Про це повідомили в Інформаційному управлінні парламенту

Суб'єктом законодавчої ініціативи є Кабмін.
Мета законопроекту полягає у створенні правового механізму, який дозволить компенсувати витрати, пов'язані з розглядом окремих категорій справ, що, своєю чергою, сприятиме підвищенню рівня фінансування судів, забезпеченню належних умов для функціонування судів і діяльності суддів та зростанню ефективності їхньої роботи, пов'язаної із захистом прав, свобод та інтересів громадян.
Законопроектом пропонується встановити, що в разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення особою, на яку накладено стягнення, сплачується судовий збір, ставка якого законопроектом встановлюється у розмірі 0,03 розміру мінімальної заробітної плати. Крім того, пропонується встановити диференційовану шкалу розміру ставки судового збору, який стягується за подання до суду позовної заяви про відшкодування моральної шкоди. Розмір ставки судового збору ставиться у пряму залежність від розміру ціни позову.
Разом з тим пропонується запровадити судовий збір за подання до господарського суду заяв кредиторів про порушення справ про банкрутство, а також заяв кредиторів, які звертаються з майновими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство.
Нагадаємо, згідно з чинним законодавством судовий збір стягується у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати в місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у процентному співвідношенні до ціни позову і у фіксованому розмірі.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»