• Посилання скопійовано

Запропоновано ввести податкову амністію для фізосіб

У Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкової амністії та оподаткування непідтвердженого доходу

Запропоновано ввести податкову амністію для фізосіб

23.05.2016 р. у Верховній Раді зараєстровано проект Закону №4713 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкової амністії та оподаткування непідтвердженого доходу)". Автором його є нардеп М.О. Фролов.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є налагодження правовідносин між державою та фізособами (у тому числі самозайнятими) за допомогою їх звільнення від юридичної відповідальності за умови розкриття сум одержаних станом на 1 січня 2016 року доходів попередніх податкових періодів, що перевищують 200 000 гривень та їх сплаті за зниженими ставками щодо доходів фізичних осіб – 0, 3 та 6 %. Крім того, передбачено легалізацію непідтверджених доходів, якщо вони не були отримані злочинним шляхом.

 

Згідно з законопроектом, податкова амністія може бути застосована до фізичних осіб (у тому числі самозайнятих) щодо розкриття інформації щодо:

  • грошових коштів в готівковій та безготівковій формі на рахунках у фінансових установах та валютних цінностей в Україні та за її межами;
  • доходів, за рахунок яких було придбане рухоме та нерухоме майно, акції, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, якщо вартість окремого об’єкту становить понад 20 000 гривень;
  • доходів у формі права вимоги та інших майнових прав, підтверджених документально, сума сплати податків за які становить понад 20 000 гривень,
  • якщо загальна сума цих доходів становить понад 200 000 гривень.

Платники матимуть право протягом 90 днів після затвердження Кабміном форми декларації узгодити своє податкове зобов’язання та протягом 10 днів після узгодження його сплатити. До таких платників не застосовуватиметься відповідальність за ухилення від оподаткування, неподання та несвоєчасне подання податкової звітності щодо доходів, визначених у відповідній податковій декларації.

Крім того, об’єкти податку на доходи фізичних осіб пропонують доповнити непідтвердженими доходами, до яких застосовуватиметься ставка 30%, якщо платник не надасть відповідь на запит контролюючого органу щодо підтвердження доходів, або було одержано доказ подання недостовірної інформації платником щодо своїх доходів та витрат. Також непідтвердженість доходів може довести податковий орган під час проведення перевірок такого платника податку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»