• Посилання скопійовано

Перерахування податку з доходу нерезидента на неправильний код: чи буде штраф?

Якщо податок спрямовано на неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть до відповідного рахунку, а отже сума податку не буде сплачена

Перерахування податку з доходу нерезидента на неправильний код: чи буде штраф?

ДФСУ у листі від 21.06.2016 р. №13668/6/99-99-15-02-02-15 нагадує, що для зарахування надходжень податку на прибуток визначено коди бюджетної класифікації 11020000 - 11021600.

Кошти податку на доходи нерезидентів з джерелом їх походження з України, що сплачується резидентом з таких доходів під час їх виплати, мають зараховуватися на код класифікації доходів бюджету 11020500 "Податок на прибуток іноземних юридичних осіб".

Відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа несе особа, яка оформила цей документ і подала до обслуговуючого банку.

Якщо платник податків, який здійснює виплати доходу нерезиденту, спрямував податок з таких доходів на неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть до відповідного рахунку, а отже сума податку з доходів нерезидента із джерелом погодження з України не буде сплачена.

Таким чином, податківці у листі наполягають, що така несплата призведе до штрафних санкцій.

Так, за ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) податків згідно з  п. 127.1 ПКУ передбачено штраф в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. При цьому за повторні порушення протягом 1095 днів штраф уже становитиме 50 %, а якщо порушення вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, -75% суми податку.

Крім того, пп. 129.1.1 ПКУ передбачено, що після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій та без урахування суми пені) з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, чинної на день виникнення податкового боргу або на день його погашення (залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою), за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

До такої ж  відповідальності буде притягнуто платника податку також у випадках, коли він буде здійснювати виплати доходу нерезиденту без утримання та внесення до бюджету податку з такого доходу або коли ним буде перераховано податок з доходів нерезидента до бюджету в повному обсязі (але пізніше встановленого терміну).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»