• Посилання скопійовано

Андрій Рева: Штрафи - механізм для запобігання порушення закону, а не додаткова стаття витрат для підприємців

В ефірі одного з телеканалів 23 березня Міністр соцполітики заявив, що штрафні санкції передбачені лише для зловмисників, у тому числі для тих, які порушують норми трудового законодавства та мінімізують витрати за рахунок порушення прав найманих працівників, а не для законослухняних підприємців

Андрій Рева: Штрафи -  механізм для запобігання порушення закону, а не додаткова стаття витрат для підприємців

«Адекватні розміри штрафів спонукають підприємців не порушувати закон, а тих, хто порушує, – вийти з тіні. Адже підприємці розуміють, що сплачувати податки та забезпечувати дотримання прав своїх працівників сьогодні вигідніше, ніж виплачувати штрафи за порушення законів», – пояснив Андрій Рева.

За його словами, до цього ми мали абсурдну ситуацію, коли перевіряючі інстанції просто не могли потрапити на підприємство з інспекцією через недопуск керівництвом. Не допустити інспектора з перевіркою на виробництво, сплатити символічний штраф і продовжити порушувати законодавство було дешевше, ніж відповідати за порушення законодавства та поновлювати дотримання прав працівників.

«Сьогодні відбуваються реальні зміни у сфері детінізації, тому що недопуск інспектора з перевіркою на підприємство, неоформлення працівників з метою мінімізації сплати податків і зборів та незабезпечення належних умов праці тягнуть за собою високу відповідальність», – підкреслив урядовець.

Він також акцентував увагу на можливості проведення перевірок підприємств на предмет дотримання законодавства за ініціативи самих підприємців. Тобто підприємці викликають інспекторів Державної служби з питань праці для проведення перевірки та виявлення порушень без будь-якої подальшої відповідальності для них та можуть добровільно усунути знайдені недоліки та повернутися у правове поле.

При тому, як зазначив Андрій Рева, головним нашим завданням є не стягнення штрафів, а забезпечення дотримання законних прав і свобод громадян.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»