• Посилання скопійовано

Наслідки блокування реєстрації податкових накладних: нові відповіді від ДФС

Податківці надали відповіді на ряд питань з приводу блокування реєстрації ПН в ЄРПН та наслідків для платників у такому разі

Наслідки блокування реєстрації податкових накладних: нові відповіді від ДФС

Коментар до листа ДФС у Дніпропетровській області від 16.08.2017 р. №1616/ІПК/04-36-12-01-16

Незастосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН при її блокуванні

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1  ПКУ, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК згідно з пп. 201.16.4 ПКУ. Тобто штрафні санкції не застосовуються на період зупинення до прийняття рішення суду про реєстрацію відповідної податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, яке набрало законної сили.

 

Підтвердження реєстрації ПН в ЄРПН

Реєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, за якими комісією прийнято рішення про реєстрацію, підтверджується квитанцією про реєстрацію такої ПН та/або РК, яка надсилається платнику податку разом з відповідним рішенням комісії.

Така квитанція одночасно надсилається постачальнику (продавцю) та отримувачу (покупцю) - платнику податку.

 

Доля суми ліміту СЕА ПДВ для реєстрації заблокованих ПН

Перебіг строків реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН переривається на період їх зупинення та штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються до дня настання однієї із таких подій:

  • прийнято рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;
  • набрало законної сили рішення суду про реєстрацію відповідної ПН/РК в ЄРПН. При цьому, якщо при одній із вищевказаних подій у платника в системі електронного адміністрування сума, визначена відповідно до п. 200-1.3 ПКУ, є меншою ніж сума податку в податковій накладній/розрахунку коригування, що була зупинена, то платник зобов'язаний перерахувати потрібну суму коштів із свого поточного рахунку на свій рахунок в СЕА ПДВ. Тобто враховуючи, що перебіг строку реєстрації переривається на період зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації, платник повинен забезпечити потрібну суму ліміту в СЕА на момент прийняття будь-якого рішення (комісії ДФСУ, за результатами апеляційного або судового розгляду) про їх реєстрацію для упередження порушення строків такої реєстрації.

 

Відображення ПЗ з ПДВ у декларації та в обліку по заблокованим ПН

Відповідно до ст. 187 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, або на попередню оплату.

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Отже, факт зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН не спростовує здійснення платником господарських операцій і відповідно дати виникнення саме першої події (постачання товарів/послуг, або отримання коштів), що підтверджується первинними документами, на підставі яких складається податкова накладна/розрахунок коригування.

Крім того, виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

 

Потреба коригувати облік у разі відмови податківців у реєстрації заблокованих ПН

Якщо рішенням комісії ДФСУ платнику відмовлено в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, таке рішення ним може бути оскаржене в адміністративному порядку, визначеному п. 56.23 ПКУ, або в судовому порядку з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ у відповідності до п. 56.18  ПКУ.

При цьому коригування податкової та бухгалтерської звітності не проводиться, оскільки факт зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН не спростовує здійснення платником господарських операцій і дати виникнення першої події, що підтверджується первинними документами, ведення яких передбачено законодавством.

Також у коментованому листі податківці вказали, що на період призупинення реєстрації ПН не застосовуються штрафи за їх несвоєчасну реєстрацію.

Також податківці нагадали, що у постачальника є можливість зареєструвати заблоковані ПН  протягом 365 к.д. з дати подання на реєстрацію.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»