• Посилання скопійовано

Які штрафи за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку

Яка відповідальність застосовується до суб'єкта господарювання за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального, а також у випадку реалізації пального особою, яка зареєстрована платником з реалізації пального без реєстрації нею акцизних накладних в ЄРАН?

Які штрафи за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку

Податківці в "ЗІР" (підкатегорія 116.13.03) зазначають, що відповідно до пп. 212.3.4 ПКУ особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Пунктом 117.3 ПКУ передбачено, що здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому ПКУ, тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у розмірі 100%  вартості реалізованого пального.

Відповідно до п. 49.2.-1 ПКУ платники, визначені  пп. 212.1.15 ПКУ (тобто особи, які реалізують пальне) зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладання штрафу, визначеного п. 120.1 ПКУ.

У свою чергу відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/ розрахунок коригування, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування (п. 120 -2.2 ПКУ).

Притягнення до фінансової відповідальності платників податків за порушення законів з питань оподаткування, іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не звільняє їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності (п. 112.1 ПКУ).

Відповідальність за відсутність податкового обліку (в тому числі з акцизного податку), порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку передбачена ст. 163 - 1 КУпАП.

Отже:

1) при виявленні контролюючими органами фактів здійснення реалізації пального особою, яка не зареєстрована платником акцизного податку з реалізації пального (в тому числі у разі анулювання реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального), до особи, яка здійснювала таку реалізацію, застосовується:

  • штраф згідно з п. 117.3 ПКУ;
  • штраф відповідно до п. 120.1 ПКУ якщо така особа не подавала декларацію акцизного податку за податкові періоди, в яких була здійснена така реалізація;

до керівників та інших посадових осіб адміністративна відповідальність згідно з ст. 163 -1 КУпАП;

 2) при виявленні контролюючими органами реалізації пального особою, яка зареєстрована платником з реалізації пального без реєстрації нею акцизних накладних в ЄРАН протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, на такого суб’єкта:

  • накладається штраф в розмірі 50% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування;

керівники та інші посадові особи притягаються до адміністративної відповідальності згідно з ст. 163 -1 КУпАП.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»