• Посилання скопійовано

Заповнюємо заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

ДФС у Тернопільській області нагадала порядок подання та заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування

Заповнюємо заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Відповідно до пп. 298.1.1 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

У заяві зазначаються обов’язкові відомості, визначені у п. 298.3 ПКУ, а саме:

  • найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або ПІБ фізособи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • податкову адресу суб'єкта господарювання;
  • місце провадження господарської діяльності;
  • обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;
  •  обрані суб'єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;
  • кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою - підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;
  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Пунктом 293.2 ПКУ встановлено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10% розміру мінімальної заробітної плати;

2) для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Для третьої групи платників єдиного податку відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Докладніше про ставки єдиного податку у 2016 році читайте тут >>>

Взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється:

 -  за місцем їх державної реєстрації на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом  «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

 - не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідних відомостей від державного реєстратора (для фізичних осіб – підприємців) або прийняття заяви (для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність).

Взяття на облік підтверджується випискою з ЄДР, яка надсилається (видається) фізичній особі – підприємцю у порядку, встановленому Законом.

Отже, на підставі виписки з ЄДР у рядку 4 заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) зазначаються дані документа, що підтверджують державну реєстрацію платника податків (назва, номер та дата).

При цьому поля «номер реєстрації в органі державної податкової служби» та «дата взяття на облік в органі державної податкової служби» заяви не підлягають обов’язковому заповненню.

У рядку 8 «Обрана ставка єдиного податку при переході на спрощену систему оподаткування» заяви зазначаються обрана ставка єдиного податку та відповідна група.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»