• Посилання скопійовано

Платники єдиного податку IV групи подають податкову декларацію за новою формою

Сільгосптоваровиробники, у яких частка товаровиробництва за 2015 рік дорівнює або перевищує 75%, та мають у власності, оренді угіддя та/або землі водного фонду внутрішніх водойм, мають право на набуття статусу платника єдиного податку IV групи у 2016 році

Платники єдиного податку IV групи подають податкову декларацію за новою формою

Сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за  2015 рік дорівнює або перевищує 75%, та мають у власності, оренді сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду внутрішніх водойм (озера, ставки та водосховища), мають право на набуття статусу платника єдиного податку четвертої  групи у 2016 році. Про це нагадують у Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Для набуття і підтвердження  такого статусу сільськогосподарські товаровиробники повинні не пізніше 20 лютого 2016 року подати:

 - загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень)), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу (державній податковій інспекції) за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу (державній податковій інспекції) за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва за 2015рік  – контролюючим органам (державним податковим інспекціям) за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам (державним податковим інспекціям) за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Форма податкової декларації платника єдиного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку», яким затверджено зокрема і форму Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Для визначення розміру доходу, одержаного від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, суб’єкти господарювання складають Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, форму якого затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 №772 зі змінами і доповненнями.

Базою оподаткування для платників єдиного податку вказаної групи є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь, а для земель водного фонду – нормативна грошова оцінка ріллі в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року.

Застосування нормативної грошової оцінки земель, яка є базою оподаткування для єдиного податку четвертої групи, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІ цього Кодексу (коефіцієнт індексації за підсумками 2015 року до нормативної грошової оцінки земель у 2016 році не застосовується).

У зв’язку з внесенням змін до Податкового кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року  №909 для платників єдиного податку четвертої групи збільшено ставки податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду:

- із 0,45 до 0,81% від бази оподаткування для ріллі, сіножатей і пасовищ;

- із 0,27 до 0,49% для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

 - із 0,27 до 0,49% для багаторічних насаджень;

- із 0,09 до 0,16% для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

- із 1,35 до 2,43% для земель водного фонду;

- із 3 до 5,4% для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди.

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»