• Посилання скопійовано

Чи потрібно додатково індексувати нормативну оцінку землі

Чи потрібно бухгалтеру ділити на 1,2, щоб вийти на кумулятивне значення коефіцієнта індексації 3,997 за 2015 рік? Чи застосовувати кумулятивне значення коефіцієнта індексації 4,796 для уточнюючої податкової декларації платника єдиного податку 4 групи за 2016 рік?

Чи потрібно додатково індексувати нормативну оцінку землі

ДФС у Кіровоградській області роз'яснила, що у разі зміни протягом поточного року площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування, платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням уточнюючу загальну податкову декларацію разом з додатком «Відомості про наявність земельних ділянок», а також підтверджуючі документи щодо земельних ділянок та їх нормативної грошової оцінки, а до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки — уточнюючу звітну податкову декларацію з аналогічними документами.

Таким чином, бухгалтеру при проведенні уточненого розрахунку річної суми єдиного податку четвертої групи за рахунок нововведених земельних ділянок у 2016 році необхідно використовувати нормативну грошову оцінку земельних ділянок, визначену територіальним органом Держгеокадастру за місцезнаходженням земельної ділянки.

Коментар редакції: Нещодавно на сторінках «ДК» ми піднімали проблему розрахунку нормативної грошової оцінки земель та застосування індексації до земель в цілях сплати земельного у 2016 році. Як свідчить практика, якщо йдеться про землі населених пунктів, то органи місцевого самоврядування, надаючи відповідні довідки, застосовували кумулятивний коефіцієнт. При цьому, скажімо, у листі Держгеокадастру від 11.01.2016 р. №6-28-0.22-201/2-16 чітко зазначено, що:

1) коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, розрахований відповідно до п. 289.2 ПКУ, станом на 1 січня 2016 року становить 1,433 (лист Держстату від 11.01.2016 р. №11.1-5/6-16);

2) значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь за 2015 рік становить 1,2.

Отже, за логікою Держгеокадастру, жодні інші коефіцієнти застосовуватись не можуть.

Але у ПКУ маємо інші приписи: у п. 289.2 зазначено, що Держгеокадастр за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільгоспугідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення станом на 1 січня поточного року, що визначається за формулою: Кi = І : 100, де І — індекс споживчих цін за попередній рік. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Свого часу у листі Держземагентства від 14.01.2015 р. №6-28-0.22-215/2-15 вказувалось, що «Кумулятивне значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель з 1995 року станом на 1 січня 2015 року становить 3,997».

Тому й не дивно, що виникло цілком логічне запитання: «Чи потрібно бухгалтеру ділити на 1,2 щоб вийти на кумулятивне значення коефіцієнта індексації 3,997 за 2015 рік, чи застосовувати кумулятивне значення коефіцієнта індексації 4,796 для уточнюючої податкової декларації платника єдиного податку 4 групи за 2016 рік?»

ДФС у коментованому листі доходить висновку, що бухгалтеру при проведенні уточненого розрахунку річної суми єдиного податку 4-ї групи за рахунок нововведених земельних ділянок у 2016 році необхідно використовувати нормативну грошову оцінку земельних ділянок, визначену територіальним органом Держгеокадастру за місцезнаходженням земельної ділянки.

Цей висновок є дуже слушним. Річ у тому, що у 2015 році КМУ видав проект Постанови КМУ «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення». У пояснювальній запискці до нього зазначено, що нормативна грошова оцінка земель сільгосппризначення була проведена в Україні лише один раз — станом на 1 липня 1995 року. 

На сьогодні порядок нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення та населених пунктів затверджений наказом Держкомзему, Мінагрополітики, Мінбуду, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 р. №18/15/21/11. У цьому документі згадується про необхідність проведення індексації земель за постановою КМУ від 12.05.2000 р. №783 «Про проведення індексації грошової оцінки земель» — але цей документ скасований. 

Отже, на сьогодні не існує порядку проведення індексації грошової оцінки земель. Лише п. 289.2 ПКУ відсилає платників земельного податку до Держгеокадастру.

Відповідно, на сьогодні для того, щоб не дозволити державним органам маніпулювати приписами ПКУ та інших нормативних документів, які стосуються порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, радимо платникам єдиного податку 4-ї групи звертатися до Держгеокадастру за відповідними роз’ясненнями. При цьому, не здійснювати певні самостійні розрахунки нормативної грошової оцінки землі з врахуванням індексації за 2015 рік чи з врахуванням його кумулятивного значення (тим більше, що у свіжому листі Держгеокадастру від 11.01.2016 р. №6-28-0.22-201/2-16 про кумулятивне значення взагалі не згадується).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»