• Посилання скопійовано

Якщо змінилася площа земель – уточнюйте розмір єдиного податку

Якщо протягом року змінюється площа орендованих с/г земельних ділянок у зв’язку з розірванням (або укладанням нових) договорів оренди, необхідно уточнити суму єдиного податку, яка була задекларована у декларації на поточний рік

Якщо змінилася площа земель – уточнюйте розмір єдиного податку

ДФС у Вінницькій області нагадує платникам єдиного податку IV групи: якщо протягом поточного року змінюється площа орендованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення у зв’язку з розірванням договорів оренди (тобто, відбулася втрата права користування земельними ділянками) або ж укладанням нових договорів оренди с/г угідь, необхідно у встановленому порядку уточнити суму єдиного податку, яка була задекларована у податковій декларації на поточний рік.

Отож, на підставі положень п. 295.9.5 ПКУ у разі, коли протягом звітного періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь або земель водного фонду у зв'язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування платники єдиного податку четвертої групи зобов'язані:

 - уточнити суму податкових зобов'язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;

 - подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки та розміру податкового зобов'язання, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

Слід зазначити, що в уточненій податковій декларації платника єдиного податку четвертої групи податкове зобов'язання за період з 1 січня до дня набуття (втрати) такого права користування земельними ділянками має залишитися незмінним. Уточнюються лише суми єдиного податку за період, починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року. Відповідно, річна сума податку в уточнюючій декларації дорівнюватиме сумі податкового зобов'язання за період з 1 січня до дня набуття (втрати) такого права користування земельними ділянками  та уточнених податкових зобов'язань з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»