• Посилання скопійовано

Дохід у вигляді допомоги з тимчасової непрацездатності: що з оподаткуванням?

Допомога з тимчасової непрацездатності від ФСС з ТВП не включається до доходу підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для фізичних осіб

Дохід у вигляді допомоги з тимчасової непрацездатності:  що з оподаткуванням?

Податківці у листі від 13.06.2016 р. №472/Д/25-01-13-01-15 нагадують, що оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому КМУ (ч. 2 ст. 22 Закону №1105). Така допомога виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з 6 дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності чи до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності (ч. 2 ст. 22 Закону №1105).

Добровільно застрахованим особам призначення та виплата матзабезпечення, а також надання соцпослуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності здійснюються робочим органом Фонду за місцем здійснення їх обліку як страхувальників.

Доходом фізособи-підприємця є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності.

Одночасно податківці зазначають, що у разі якщо фізиособа-підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими для фізосіб.

Також до складу доходу фізособи-підприємця — платника єдиного податку не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Таким чином, дохід у вигляді допомоги з тимчасової непрацездатності, який виплачується ФСС з ТВП не включається до доходу фізособи-підприємця, але оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків — фізосіб.

Винятки, за якими отримані доходи платника не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу встановлені ст. 165 ПКУ, але вони не поширюються на виплату зарплати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ

Робочий орган Фонду, який виплачує допомогу з тимчасової непрацездатності, повинен виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО та військового збору з таких доходів, та відобразити у формі №1ДФ за ознакою — «127».

Новини на тему:

 - Отримання виплат від Фонду з ТВП підприємцями у 2016 році: думка Мінсоцполітики;

 - Фонд з ТВП нагадав порядок оплати лікарняних підприємцям у 2016 році;

 - Порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»