• Посилання скопійовано

Запропоновано "єдинникам" II групи рахувати ставку податку з прожиткового мінімуму

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №6096 "Про внесення зміни до статті 293 Податкового кодексу України (щодо зміни фіксованої ставки єдиного податку для платників другої групи)"

Запропоновано "єдинникам" II групи рахувати ставку податку з прожиткового мінімуму

20 лютого 2017 року у Верховній Раді зареєстрований законопроект №6096 "Про внесення зміни до статті 293 Податкового кодексу України (щодо зміни фіксованої ставки єдиного податку для платників другої групи)". Його автором є позафракційний нардеп Ю. Левченко.

Як відомо, на сьогодні єдиний податок платниками II групи сплачується у відсотках (фіксована ставка) від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (3200 грн).

Натомість для платників єдиного податку I групи з 1 січня 2017 року відбулися кардинальні зміни: тепер ця група платників сплачує єдиний податок у відсотках (фіксована ставка) не від розміру мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму (1600 грн). Докладно про зміни тут>>

Автор законопроекту вважає, що ці зміни щодо встановлення ставок єдиного податку поставили платників II та I групи в нерівне становище, що є грубим порушенням принципів податкового законодавства.

Крім того, підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати до 3200 грн збільшило податкове навантаження порівняно з січнем 2016 р. для "єдинників" II групи більш ніж у 2 рази. Зросла кількість бажаючих ФОП II групи припинити господарську діяльність у зв’язку з неможливістю оплатити великі розміри щомісячних податків, в результаті чого скорочується значна частина робочих місць.

Зважаючи на важку економічну ситуацією для розвитку малого та середнього бізнесу, з метою збереження конкурентного середовища, запобіганню припинення діяльності підприємців, збереження робочих місць, забезпечення єдиного підходу визначення ставки ЄП для платників I та II групи законопроектом пропонується встановити, що  єдиний податок для платників єдиного податку другої групи розраховується не від розміру мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня звітного року.

Пропонується п. 293.1 ПКУ після слів «платників першої» доповнити словами «та другої» та виключити слова «другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата). Також пропонується у пп. 2 п. 293.2 ПКУ слова «мінімальної заробітної плати» замінити словами «прожиткового мінімуму».

***

Нагадаємо, що у ВРУ зареєстровано ще один законопроект щодо підприємців II групи єдиного податку, яким пропонується зменшити фіксовану ставку єдиного податку до 10 % розміру мінімальної заробітної плати. Більше тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»