• Посилання скопійовано

Можливі проблеми із погодженням землевпорядної документації по місту Києву

Держгеокадастр попереджає громадськість про проблеми, які з 1 жовтня можуть виникнути із погодженням землевпорядної документації по м. Києву

Можливі проблеми із погодженням землевпорядної документації  по місту Києву

Специфічний порядок відведення ділянок, який діє в столиці, дисонує з новими правилами  погодження проектів землеустрою на засадах екстериторіальності, які в цей день набувають чинності в Україні, - повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

Нова практика передбачає, що територіальний орган Держгеокадастру, який погоджуватиме проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки, буде обиратися за випадковим принципом за допомогою програми електронного документообігу відомства. Таким чином, буде унеможливлений особистий контакт між розробником проекту землеустрою та органом, який здійснює його погодження, та будуть усунені корупційні ризики.

Однак особливий режим землевпорядкування, який діє в місті Києві, не дає змоги інтегрувати столичну документацію в загальнонаціональний обіг.

В  2011 році  з метою «спрощення та удосконалення процедури вирішення питань надання земельних ділянок» в Києві була передбачена можливість затвердження проектів землеустрою щодо відведення ділянок не сесією міської ради, а її секретарем. Як наголошують в Держгеокадастрі, ця локальна практика є юридично недосконалою, оскільки повноваження міської ради не можуть бути делеговані, та суперечить Земельному кодексу і законодавству про місцеве самоврядування. Тож проекти землеустрою щодо відведення ділянок в м. Києві, які розроблені не  за рішенням міськради, як це відбувається по всій країні, а за резолюцією її  секретаря, не будуть погоджуватись територіальними органами Держгеокадастру як такі, що оформлені з порушенням діючого законодавства.

Зі свого боку Держгеокадастр закликає міську владу Києва чітко дотримуватись визначеної законодавством процедури та гарантує оперативність розгляду та погодження столичної документації.

На всій території України органи Держгеокадастру готові до запровадження нової методики та забезпечать ритмічність та безперервність процесу погодження землевпорядної документації.

Довідково: Постанова «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» була прийнята на засіданні Кабінету Міністрів України 31 серпня.

Вибір проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки для пілотного проекту обумовлений високою соціальною чутливістю до питання передачі земельних ділянок  у власність чи користування. В разі  позитивного ефекту, зокрема в частині запобігання корупції, практика екстериторіального погодження може бути розширена і на інші види землевпорядної документації.

Джерело: Держгеокадастр

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»