• Посилання скопійовано

РРО при продажу складних побутових товарів - у запитаннях та відповідях від ДФСУ

Введення обов’язку для підприємців-"єдинників" проводити готівкові розрахунки через РРО під час продажу складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, й досі викликає багато запитань. ДФСУ відповіла на деякі з них

РРО при продажу складних побутових товарів - у запитаннях та відповідях від ДФСУ

Суть проблеми

Згідно з новою редакцією п. 6 ст. 9 Закону про РРО, яка діє з 01.01.2017 р., реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) підприємцями, які належать згідно з  ПКУ до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Згідно з п. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються платниками єдиного податку-підприємцями I, II і III груп (незалежно від обраного виду діяльності), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень. Але норми цього пункту не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 (далі - Перелік № 231).

Це норми законодавства, а ось як вони мають працювати на практиці, розповіли податківці в індивідуальних податкових консультаціях від 16.05.2017 р. №206/Ч/99-99-14-05-01-14/ІПК та від 16.05.2017 р. №205/Б/99-99-14-05-01-14/ІПК.

 

Чи обов’язкове застосування РРО у разі реалізації виключно технічно складних побутових товарів, що були використані та на які гарантія продавцем таких товарів не надається?

Податківці вважають, що так (хоча це і суперечить нормам Закону про РРО та ПКУ). Свою думку вони грунтують на підзаконному нормативному акті – Переліку № 231. Ми з цим не згодні, але на сьогодні роз’яснення від центрального податкового органу такі.

Згідно з Переліком № 231 до товарів, які вимагають застосування РРО, належать, зокрема, смартфони та мобільні телефони, що мають згідно з УКТ ЗЕД код 8517 12 00 00.

При цьому винятків щодо можливості незастосування РРО для техніки, яка була раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено!

Отже, при роздрібній торгівлі мобільними телефонами, які були у використанні, підприємцям - платникам єдиного податку необхідно проводити розрахункові операції із застосуванням переведеного у фіскальний режим РРО.

 

Чи необхідне РРО під час реалізації світлодіодних освітлювальних приладів (в т.ч. діодних ламп з цоколем на основі LED-технологій), код за УКТ ЗЕД яких 8543 70 90 00?

Податківці не дають чіткої відповіді на це питання, але певні підстави вважати, що це так, очевидно, в них є. Адже згідно з зазначеною у Переліку № 231 групою 85 "Машини та апаратура електричні, що мають індивідуальні функції, в іншому місці цієї групи не описані або не зазначені" до таких товарів належать, зокрема, апарати фотоепіляційні, детектори валют та металошукачі, що мають згідно з УКТ ЗЕД код 8543 70 90 00.

Тож, ФОПу доведеться:

  • або переходити на безготівкові розрахунки,
  • або проводити продаж таких приладів через РРО,
  • або доводити (можливо, навіть у суді), що цих приладів (ламп) в Переліку № 231 немає, сам цей Перелік є остаточним, тож, не повинен поширюватися на усі прилади, які мають однаковий із зазначеними у ньому товарами код УКТ ЗЕД.

 

Чи може ФОП одночасно продавати товари/послуги через РРО (в частині складних побутових товарів з Переліку № 231) і без допомоги РРО (решта товарів/послуг)? 

Податківці вважають, що ні!

Якщо на господарському об'єкті підприємця - платника єдиного податку одночасно реалізуються як товари, продаж яких має здійснюватись із обов'язковим застосування РРО, так і будь-які інші товари, то належним чином зареєстрований та переведений у фіскальний режим РРО повинен застосовуватись під час продажу всіх наявних на господарському об'єкті товарів!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»