• Посилання скопійовано

Запропоновано збільшити поріг річного обсягу розрахункових операцій для застосування РРО

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ, яким пропонується збільшити граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, при перевищенні якого застосування РРО є обов'язковим, до 500 тис. грн

Запропоновано збільшити поріг річного обсягу розрахункових операцій для застосування РРО

19  травня Мінекономрозвитку  оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336" (завантажити).

Нагадаємо, що Постановою №1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій та встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, при перевищенні якого є обов’язковим застосування РРО.

Проте, як зауважують ініціатори змін, за період дії цієї Постанови відбулися як зміни у законодавстві, так і значні інфляційні процеси в країні (протягом 2014-2016 років ціни на товари та послуги в Україні зросли майже в двічі). Тому, суб’єкти малого, а здебільшого мікробізнесу, які реалізують товари та надають послуги в незначних обсягах, опинилися в умовах звуження споживчої активності населення, девальвації офіційного курсу гривні тощо.

Враховуючи це, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, при перевищенні якого застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим, потребує перегляду.  

 

Як зміниться поріг річного обсягу розрахункових операцій для застосування РРО

Запропоновано збільшити граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО операцій є обов'язковим:

1) з 200 тис. до 500 тис. грн для таких форм та умов проведення діяльності:

  • роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень;
  • роздрібна торгівля на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу);
  • продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах вищих навчальних закладів, у їдальнях і буфетах підприємств УТОС та УТОГ;
  • роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл;
  •  надання послуг бібліотеками;
  • продаж предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг релігійними організаціями;
  • роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл та селищ міського типу;
  • провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб'єктами підприємницької діяльності на території сіл і селищ міського типу, яким згідно із Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" надано статус гірських;
  • надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника;
  • приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентарю для пасічників.

2) з 75 тис. до 250 тис. грн  для таких форм та умов проведення діяльності:

  • роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;
  • роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села.

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій пропонують не встановлювати взагалі для форм і умов проведення діяльності, визначених у пунктах 1, 8 – 11, 15, 19 – 21, 24 – 26 Переліку.

Також у проекті Постанови уточнено, що підприємці - платники єдиного податку II та III груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн. гривень, обов’язково застосовують РРО.

Крім того, дію цієї постанови пропонують не поширювати на суб'єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»