• Посилання скопійовано

Монтаж технічно складних побутових товарів – чи потрібен РРО?

Податківці у листі від 14.06.2017 р. №637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК розповіли про порядок застосування РРО у разі проведення монтажу технічно складних побутових товарів, придбаних замовниками

Монтаж технічно складних побутових товарів – чи потрібен РРО?

Загальні правила застосування РРО

Згідно з п. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються фізособи-платниками ЄП І, ІІ і ІІІ груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Тобто при перевищенні цієї граничної суми доходу слід буде засовувати РРО.

Але платникам єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, такої можливості не надається. Вони мають застосовувати РРО незалежно від суми отриманого доходу. 

Про це вже неодноразово ми писали, зокрема, тут, тут  і тут>>> 

 

Куди звертатися для визначення технічно складних товарів

Постановою КМУ від 16.03.2017 року №231 затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО.

Але розробником Переліку №231 є Мінекономрозвитку. Тому, на думку податківців, відповідні роз’яснення щодо тлумачення належності до нього конкретних товарів належать до їх компетенції. Тож за цим питанням суб’єктам господарювання потрібно звертатися саме до Мінекономрозвитку. 

 

Якщо продавець здійснює монтаж технічно складних товарів

Чи зобов’язаний ФОП застосовувати РРО при наданні послуг за договорами підряду з фізичними особами на виконання робіт з монтажу з використанням своїх матеріалів або матеріалів замовника? Податківці надали у коментованому листі детальне роз’яснення. 

Відповідно до п. 1 ст. 839 ЦКУ за договором підряду підрядник зобов’язаний виконати роботу, визначену цим договором, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

Тобто за підсумками проведеної роботи буде проводитись розрахунок із замовником як за власне проведені монтажні роботи, так і за обладнання, яке було змонтоване підрядником замовнику. розрахунок із замовником як за власне проведені монтажні роботи,

Отже, в такому разі необхідно в обов’язковому порядку проводити готівкові розрахунки із застосуванням РРО. Виходячи із цього висновку, у платника ЄП виникають дві окремі операції: з виконання робіт та продажу товарів. Тому у касовому чеку має міститься відповідна інформація (тобто, відображати в ньому виконані роботи та продані товари слід окремо). 

Якщо ж замовник буде розраховувати з підрядником в безготівковій формі, то застосовувати РРО не потрібно, навіть при постачанні підрядником власних технічно складних товарів. 

 

Якщо продавець лише виконує роботи з монтажу технічно складних товарів

Якщо виконуються лише роботи з монтажу технічно складних товарів, що були придбані замовником у іншого продавця, готівковий розрахунок за проведення таких робіт можна проводити без застосування РРО. Але це тільки у разі, якщо фізособою-підприємцем не перевищено обсяг доходів у 1 млн грн або він не застосовує РРО добровільно. 

У такому випадку виникає тільки одна розрахункова операція щодо виконання робіт. 

 

Читайте також на цю тему:

Доставка технічно складних товарів кур’єрською службою або поштою: що з РРО?>>>

Підприємець продає в одній торговій точці технічно складні товари, у решті – супутні товари: чи всюди потрібні РРО?>>>

РРО при продажу складних побутових товарів - у запитаннях та відповідях від ДФСУ>>>

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»