• Посилання скопійовано

Застосування платіжних терміналів буде обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання: проект постанови КМУ

Мінекономрозвитку розробив проект постанови КМУ щодо вимог до суб’єктів господарювання про приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги). З’ясуємо деталі

Застосування платіжних терміналів буде обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання: проект постанови КМУ

Для початку нагадаємо, що електронними платіжними засобами, як правило, вважають платіжні картки. Хоча за чинним законодавством електронний платіжний засіб може існувати в будь-якій формі, на будь-якому носії, що дає змогу зберігати інформацію, необхідну для ініціювання електронного переказу. Тож, існуючий порядок використання платіжних терміналів орієнтований, у першу чергу, на розрахунки платіжними картками. А ось розроблений проект такого порядку регулює вже і дистанційний спосіб розрахунків. 

За проектом постанови, суб’єкти господарювання при продажі товарів (наданні послуг), включаючи дистанційний спосіб, зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за допомогою платіжних пристроїв та/або сервісів:

1) до 1 липня 2018 р. – суб’єкти господарювання – платники податку на загальній системі оподаткування, а також суб’єкти господарювання – платники єдиного податку четвертої групи;

2) до 1 січня 2019 р. – платники єдиного податку ІІ і ІІІ груп з торговельною площею понад 20 кв. метрів, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що мають статус міста;

3) до 1 липня 2019 р. - платники єдиного податку ІІ і ІІІ груп з торговельною площею до 20 кв. метрів, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що мають статус міста, та суб’єкти господарювання – платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що не мають статусу міста;

4) до 1 січня 2020 р. – суб’єкти господарювання – платники єдиного податку І групи.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Проектом передбачено порядок використання платіжних терміналів.  Так, суб’єкти господарювання зобов’язані здійснювати розрахунки за продані товари (надані послуги) понад встановлену Нацбанком граничну суму розрахунків готівкою для фізосіб виключно у безготівковій формі. Тобто при продажі товарів вартістю більше 50000 грн на добу потрібно буде розрахунки на суму перевищення проводити через платіжні термінали. 

При цьому проектом встановлена можливість використовувати платіжний пристрій для приймання електронних платіжних засобів спільно з іншими суб’єктами господарювання за умови забезпечення кожним суб’єктом господарювання окремого обліку своїх операцій.

Контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів покладено на ДФС. А ось контроль за забезпеченням захисту прав держателів електронних платіжних засобів на здійснення розрахунків з їх допомогою здійснюватиме Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

Хто наразі зобов’язаний використовувати платіжні термінали, а хто –ні 

Зараз суб’єкти господарювання зобов’язані проводити розрахунки через платіжні термінали тільки, якщо відповідно до Закону про РРО вони зобов’язані використовувати РРО. У своїх роз’ясненнях податківці також вказують на необхідну кількість терміналів. Зокрема, вона повинна становити не менше ніж 50% кількості РРО, а у разі наявності одного РРО суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів. 

Не зобов'язані встановлювати спеціальні платіжні засоби такі суб'єкти господарювання: 

  • заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема: особовий склад Збройних сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств; 
  • які не застосовують РРО; 
  • які здійснюють діяльність у населених пунктах з кількістю населення менше 25 тис. осіб; 
  • підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. м (крім АЗС). 

До того ж наразі фізособи-"єдинники" не зобов’язані використовувати спеціальні платіжні термінали, оскільки вони не зобов’язані застосовувати у розрахунках РРО. 

Зараз порядок застосування платіжних терміналів регулює Постанова КМУ від 29.09.2010 р. № 878. Про її виконання ми свого часу писали тут та тут>>

З дати набрання чинності нової постанови згідно із зазначеним проектом, Постанова №878 втратить чинність.   

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»