• Посилання скопійовано

Чи звільняються басейни та тренажерні зали від застосування РРО?

При продажу квитків до культурно-спортивних та видовищних закладів суб’єкти господарювання можуть не застосовувати РРО. А от чи поширюється таке звільнення на басейни, тренажерні зали і інші подібні заклади - дізнаємось з консультації податківців

Чи звільняються басейни та тренажерні зали від застосування РРО?

Чому виникло таке питання? Звісно, що більшість суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки, намагаються уникнути обов’язку застосування РРО, щоб уникнути додаткових витрат та праці. Але вдається це небагатьом щасливцям, перелік яких визначено ст. 9 Закону про РРО.  

Зокрема у п. 4 цієї статті зазначено, що РРО та РК не застосовуються при продажу квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів. Однак, чи можна застосовувати цю норму при продажу послуг із відвідування басейнів, тренажерних залів, спортивних клубів тощо? Податківці вважають, що ні.  

У ІПК від 17.05.2018 р. №2210/6/99-99-14-05-01-15/ІПК ДФСУ зазначає, що суб’єкти господарювання, які провадять фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, при наданні послуг зобов’язані застосовувати РРО у разі проведення розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо).

Аналогічна позиція наводилася податківцями і раніше. Зокрема, в листі ДФС у Житомирській області від 08.10.2015 р. №757/06-30-22-05-12 наводилася відповідь на запитання однієї з юросіб, яка навела опис процедури проведення розрахунків. У запиті підприємство зазначало, що має плавальний басейн і надає платні послуги населенню. Надання цих послуг  підтверджується видачею абонементів на місяць, які виготовлені типографічним способом з нанесеним друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, що відповідає вимогам п. 4 ст. 9 Закону про РРО. До запиту тільки надано ксерокопію абонементу підприємства. 

Чи можна вважати такий абонемент квитком на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів? Податківці вирішили, що ні. Їх висновок був фіскальним і передбачуваним: змінами, внесеними до Закону про РРО Законом від 28.12.2014 р. №71-VIII, спеціально було розширено сферу застосування РРО з метою запобігання зловживання підприємствами з надання послуг. Тому підприємству при наданні будь-яких послуг, слід застосовувати РРО для реєстрації розрахункових операцій, проведених в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток тощо).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»