• Посилання скопійовано

Що є початком використання РРО – роз’яснення від ДФС

З роз'яснення податківців дізнаємось, чи є дата акту введення в експлуатацію РРО моментом початку його служби? Також визначимося, скільки часу можна застосовувати РРО

Що є початком використання РРО – роз’яснення від ДФС

Строк служби РРО

Строк служби РРО – це строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність РРО, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів.

Строк служби встановлюється виробником такого РРО. Якщо ж його не встановлено, то слід керуватися нормою щодо семирічного строку з моменту введення в експлуатацію РРО, але не більше дев’яти років від дати випуску, строку служби апарату, яка встановлена Порядком доопрацювання електронних контрольно-касових апаратів.

У разі використання суб’єктом господарювання РРО після закінчення дев’яти (семи) років з дня введення в службу, апарат не може використовуватися для фіксування розрахункових операцій.

І ось тут постає питання, на яке й відповідають податківці: яку дату вважати моментом введення в експлуатацію – дату, зазначену в акті, чи дату фактичного початку використання РРО?

 

Дата введення в експлуатацію

Податківці в індивідуальній консультації від 06.07.2018 р. №3000/6/99-99-14-05-01-15/ІПК нагадали правила введення в експлуатацію РРО. Вони регулюються Порядком № 601.

Згідно з п. 2 Порядку № 601, введенням в експлуатацію  є роботи з технічного обслуговування РРО, пов'язані з підготовкою його до експлуатації (вхідний контроль, регулювання, усунення виявлених несправностей) відповідно до експлуатаційних документів виробника або постачальника, а також введення обов'язкових реквізитів чека, фіскального номера користувача та переведення реєстратора у фіскальний режим роботи.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Роботи з введення РРО в експлуатацію виконуються ЦСО відповідно до вимог експлуатаційних документів. Строк цих робіт - три доби з дати інформування ДФС ЦСО про резервування фіскального номера РРО.

Після закінчення робіт з введення реєстратора в експлуатацію представник ЦСО робить запис в експлуатаційних документах, складає довідку про опломбування реєстратора та акт введення його в експлуатацію.

Гарантійний строк експлуатації реєстратора обчислюється від дати введення його в експлуатацію (п. 18 Порядку №601).

Встановлена форма акта введення в експлуатацію РРО містить поля для внесення дати введення реєстратора в експлуатацію. Один примірник акта введення в експлуатацію передається до контролюючих органів.

На підставі цих норм податківці зробили висновок: «датою введення в експлуатацію реєстратора є відповідна дата, що зазначається в паспорті (формулярі) реєстратора, акті введення реєстратора в експлуатацію. Від неї обчислюється гарантійний строк експлуатації реєстратора. Така дата вноситься до інформаційної системи ДФС при первинній реєстрації РРО та від цієї дати обчислюється строк служби реєстратора».

 

Відповідальність за використання РРО, який вичерпав строк експлуатації

Використання такого пристрою суб’єктом господарювання є порушенням вимог Закону про РРО. Це призведе до накладення фінансових санкцій у таких розмірах: 

  • вчинене вперше – 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Крім того, відповідно до ст. 155-1 КУпАП за порушення порядку проведення розрахунків накладається штраф в розмірі від 2 до 5 н.м.д.г. на осіб, які здійснюють розрахункові операції, а на посадових осіб – від 5 до 10 н.м.д.г. 

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, застосовуватиметься штраф в розмірі від 5 до 10 н.м.д.г.,  на посадових осіб - від 10 до 20 н.м.д.г.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»