• Посилання скопійовано

Уряд пропонує скасувати законодавчі акти, прийняті до 1991 року

Кабмін вважає, що застосування законодавства СРСР та УРСР було виправданим на ранніх етапах розвитку української держави, коли було відсутнім законодавство, прийняте за часів незалежності. На сьогодні ж це може сприйматися як неповноцінність правової системи України

Уряд пропонує скасувати законодавчі акти, прийняті до 1991 року

22 травня 2017 року Прем'єр-міністр В. Гройсман зареєстрував у ВРУ законопроект №6480 "Про визнання такими, що втратили чинність, актів органів державної влади і управління Української РСР та Постанови Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року № 1545-ХІІ "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" та такими, що не застосовуються на території України, актів органів державної влади і управління Союзу РСР".

Як йдеться у пояснювальній записці, застосування законодавства СРСР та УРСР було виправданим на ранніх етапах розвитку української держави, коли було відсутнім законодавство, прийняте за часів незалежності. 

Водночас застосування таких актів після відзначення 25 років незалежності України, на думку Уряду, може сприйматися як неповноцінність правової системи України та неспроможність влади забезпечити належне нормативно-правове регулювання відповідних правовідносин.

Таким чином, метою законопроекту №6480 є формування самодостатньої нормативно-правової бази України шляхом визнання такими, що втратили чинність деяких актів органів державної влади і управління УРСР та СРСР та активізації роботи по напрацюванню нормативно-правових актів України, що регулюють відповідні правовідносини. Зокрема, буде скасовано:

У разі прийняття цього законопроекту, Закон набере чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Проте тимчасово, до прийняття законодавчих та інших нормативно-правових актів України, що регулюють відповідні правовідносини, на території України Уряд дозволить застосовувати:

  • не більше ніж 3 роки з дня набрання чинності цим Законом — кодифіковані акти УРСР, Основи законодавства СРСР;
  • не більше ніж 1 рік з дня набрання чинності цим Законом — закони УРСР;
  • не більше ніж 6 місяців з дня набрання чинності цим Законом — підзаконні нормативно-правові акти УРСР.

***

Читайте також:

Скасовано радянські правила у сфері охорони праці

Мін'юст ініціює скасування всіх ухвалених до 1991 р. нормативно-правових актів 

Втратили чинність 219 радянських актів

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»