• Посилання скопійовано

Рада ухвалила три законопроекти для посилення захисту прав інтелектуальної власності

Охорона географічних зазначень, охорона прав на конфігурації елементів мікросхем (компонування напівпровідників) та боротьба із шахрайством у сфері розповсюдження об’єктів авторського та суміжних прав на матеріальних носіях — три законопроекти, ухвалені ВРУ на засідання 13 березня

Рада ухвалила три законопроекти для посилення захисту прав інтелектуальної власності

13 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні ініційовані Мінекономрозвитку законопроекти у сфері захисту прав інтелектуальної власності, а саме щодо:

  • охорони географічних зазначень,
  • охорони прав на конфігурації елементів мікросхем (компонування напівпровідників),
  • боротьби із шахрайством у сфері розповсюдження об’єктів авторського та суміжних прав на матеріальних носіях.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, коментуючи важливість ухвалення цих законопроектів, відзначив:  “Вдосконалення системи захисту прав інтелектуальної власності і наближення її до стандартів ЄС - одна із суттєвих вимог, що висуваються до України в контексті імплементації Угоди про асоціацію із ЄС. Що не менш важливо, ухвалення відповідних документів сприятиме поліпшенню позицій України у щорічному Звіті «Спеціальна доповідь 301» Офісу торговельного представника США і дозволить зберегти ряд торговельних преференцій для українських експортерів на ринку США”.

 

Законопроект щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень визначає новий порядок захисту географічних зазначень товарів і послуг та його узгодження із вимогами законодавства ЄС.

Згідно з проектом закону, географічне зазначення - це географічне найменування місця (регіону або населеного пункту), з якого походить товар. Як правило, такий товар має особливу якість, репутацію чи будь-які інші характеристики, зумовлені головним чином географічним походженням. При цьому хоча б один із етапів виробництва, або переробки товару здійснюється на визначеній географічній території. Назви таких товарів захищаються законом в системах національного та міжнародного права.

Всесвітньо відомими назвами, які захищені, зокрема, і правом ЄС є “шампанське” (ігристе вино, вироблене з винограду, який росте у французькому регіоні Шампань) або “коньяк” (бренді з білих сортів винограду, який виробляється у французькому муніципалітеті Коньяк, регіон Нова Аквітанія) та інші

 Мінекономрозвитку пропонує:

  • уточнити умови надання правової охорони географічному зазначенню та підстави для відмови в надані такої охорони,
  • уточнити коло осіб, які мають право на державну реєстрацію географічного зазначення,
  • удосконалити порядок проведення експертизи заявок на географічні зазначення,
  • визначити вимоги до технічних умов, яким повинен відповідати товар, для якого заявляється зазначення.

Відповідний документ забезпечує виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС у частині узгодження вимог законодавства України щодо правової охорони географічних зазначень із правом ЄС.

 

Законопроект щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів дозволить українським виробникам, ІТ-спеціалістам, науковцям ефективно захищати авторські права на власні розробки в електротехнічній галузі. Ухвалення законопроекту також передбачає узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на компонування (топографії) інтегральних мікросхем із правом ЄС.

Задля досягнення відповідної мети, законопроектом передбачено, зокрема:

  • уточнений строк чинності прав інтелектуальної власності (спливає через 10 років, що відліковуються від найбільш ранньої з таких дат: кінець календарного року, в якому компонування було вперше використане або кінець календарного року, в якому подана заявка);
  • можливість подання заявки в електронній формі;
  • переглянуті вимоги до заявки на реєстрацію;
  • удосконалений порядок проведення експертизи заявок;
  • уточнений перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу.

 

Законопроект про внесення змін до  Закону «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» має на меті удосконалення процесу маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних.

Завдяки підвищенню прозорості процесу маркування правовласники зможуть ефективно контролювати процес видачі марок і вчасно протидіяти шахрайству і незаконному використанню цих захисних елементів.

Законопроектом передбачено, що Мінекономрозвитку протягом 3 робочих днів з дня видачі контрольних марок оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті:

  • перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних із зазначенням творів, зафіксованих на цих примірниках,
  • дані про заявника, щодо якого прийнято рішення про видачу контрольних марок,
  • дату видачі контрольних марок;
  • кількість виданих контрольних марок.  

***

Читайте також:

Уряд створив Раду з питань інтелектуальної власності.

 Відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності пропонують посилити

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»