• Посилання скопійовано

Законопроект Южаніної про Нацбюро фінансової безпеки – вже у Верховній Раді

19 березня голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала законопроект про Національне бюро фінансової безпеки

Законопроект Южаніної про Нацбюро фінансової безпеки – вже у Верховній Раді

19 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8157 "Про Національне бюро фінансової безпеки України". Його авторами є колектив нардепів - Н. Южаніна, М. Курячий, А. Герасимов та ін.

Весь текст законопроекту можна переглянути тут (завантажити)>>

Нагадаємо, що Національне бюро фінансової безпеки — це правоохоронний орган, який може замінити податкову міліцію, що з 1 січня 2017 року виявилася поза законом (депутати помилково виключили з ПКУ положення про податкову міліцію). 

Національне бюро фінансової безпеки України створюватиметься як новий орган, наділений виключною компетенцією боротьби з економічними злочинами.

У пояснювальній записці зазначено, що його створення відбуватиметься незалежно від перебігу процедур ліквідації податкової міліції, але супроводжуватиметься частковим обмеженням компетенцій Національної поліції МВС України та СБУ в питаннях боротьби зі злочинами у сфері економіки.

Завданням Національного бюро фінансової безпеки (далі - НБФБ) буде:

1) збирання та систематизація інформації у сфері публічних фінансів;

2) виявлення зон ризиків у сфері публічних фінансів шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

3) оцінка ризиків і загроз фінансовій безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;

4) складання прогнозів розвитку кримінальних тенденцій в економіці в цілому й у сфері публічних фінансів зокрема та запобігання їх виникненню в майбутньому;

5) виявлення злочинних технологій, схем і механізмів злочинної діяльності  та закономірностей їх функціонування, їх розкриття та розслідування;

6) оцінка чинного законодавства щодо наявності передумов створення схем злочинної діяльності у сфері публічних фінансів, зокрема, у сфері оподаткування, розробка рекомендацій щодо внесення змін до законодавства;

7) складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері публічних фінансів;

8) боротьба зі злочинністю у сфері оподаткування, митній та бюджетній сферах.

НБФБ буде підзвітним  Верховній Раді України та Президенту України. 

 

Cтворення НБФБ відбуватиметься незалежно від процедур ліквідації податкової міліці, а загальна чисельність його працівників не може перевищувати 4 тисяч осіб.

 

На Національне бюро фінансової безпеки України буде покладено виконання кримінально-процесуальної, оперативно-розшукової та адміністративної функцій.

Законопроектом передбачено, що загальна чисельність працівників Національного бюро фінансової безпеки України не може перевищувати 4 тисяч осіб. Тобто, залежно від стану криміногенної ситуації в економіці країни, загальна чисельність працівників може бути меншою від граничного рівня зазначеного в законопроекті. 

Наразі штатна чисельність лише працівників податкової міліції, підслідність якої повністю перейде до Національного бюро фінансової безпеки України, становить 4701 особа. Крім того, економічними злочинами, що перейдуть до підслідності нового органу, в Україні також займаються відповідні підрозділи Національної поліції та Служби безпеки України. 

Очікується, що цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пунктів 1 - 6 частини другої цього розділу, які набируть чинності через 180 календарних днів після призначення на посаду Директора НБФБ.

***

Читайте також: Ніна Южаніна: "Люди, які працювали за схемами, життя без них собі не уявляють"

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»