• Посилання скопійовано

Доступність будівлі для маломобільних груп може стати однією з умов отримання ліцензії для госпсуб'єктів

Держархбудінспекція запропонувала внести зміни до Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності" щодо визначення доступності об’єктів для маломобільних груп населення як однієї з умов для отримання ліцензії на провадження госпдіяльності

Доступність будівлі для маломобільних груп може  стати однією з умов отримання ліцензії для госпсуб'єктів

23 березня Колегія Державної архітектурно-будівельної інспекції України схвалила законодавчі пропозиції ДАБІ щодо внесення змін до Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо визначення доступності об’єктів для маломобільних груп населення як однієї з умов для отримання ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності.

Сьогодні в багатьох випадках будівлі, в яких здійснюється господарська діяльність, що ліцензується, не пристосовані до потреб маломобільних груп населення: людей з інвалідністю, з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, людей старшого віку, осіб з дитячими колясками. Це грубо порушує Конвенцію ООН про права інвалідів та Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Серед 30-ти видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, щонайменше 8 прямо зачіпають інтереси маломобільних груп населення. Це банківська та освітня діяльність, торгівля ліками й алкоголем, медична й ветеринарна практика, туроператорська діяльність і перевезення пасажирів.

Згідно із законодавчими пропозиціями Держархбудінспекції суб’єкти господарювання мусять підтвердити доступність своїх об’єктів для маломобільних груп населення. Передбачається, що відповідні перевірки здійснюватимуть експерти з технічного обстеження будівель та споруд, які атестовані Мінрегіоном. За результатами обстеження експерт складатиме звіт, у якому вказуватиме чи дотримана доступність об’єкта.

Якщо параметри доступності не відповідатимуть ліцензійним умовам, такий суб’єкт господарювання не зможе отримати ліцензію.

Результатом таких законодавчих змін стане формування навколишнього простору в рамках концепції «Універсального дизайну» та «Розумного пристосування». Тобто будинки та споруди мусять бути однаково доступними та комфортними для усіх громадян, незважаючи на їх фізичні можливості.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»