• Посилання скопійовано

Довідка про відсутність заборгованості: на що звернути увагу при отриманні?

Останнім часом почастішали випадки нарікань госсуб’єктів на труднощі в отриманні такої довідки. Податківці роз'яснили, на що варто звернути увагу

Довідка про відсутність заборгованості: на що звернути увагу при отриманні?

ГУ ДФС у м. Києві повідомляє, що останнім часом почастішали випадки нарікань суб’єктів господарювання на труднощі в отриманні Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету в органах фіскальної служби. Проте, застосування вказаної довідки має свою особливість, й тому потрібно враховувати законодавчі підстави видачі відповідної довідки. 

Необхідно зауважити, що надання зазначеної адміністративної послуги регламентується наказом Міндоходів від 10.10.2013 № 567. Довідка видається безоплатно. Заява на отримання довідки складається з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, що передбачає надання органом ДФС Довідки, та зазначенням найменування підприємства (установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником податків (п. 3 Порядку № 567).

Однією з підстав для одержання вказаної адміністративної послуги є наявність у законодавчих або нормативно-правових актах положення щодо необхідності підтвердження відсутності у платника податків податкового боргу. Необхідність отримання суб’єктом господарювання довідки передбачена, зокрема, але не виключно, визначеним переліком нормативно-правових актів, які зазначені у Інформаційній картці № 23-01.

Термін дії Довідки, регламентованої Порядком № 567 складає 10 днів з моменту видачі.

Одночасно з тим, Положенням про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях, затвердженим Постановою Правління Національного банку України від 26.03.1998 № 118,  визначено необхідність подання довідки «податкового органу, у якому резидент зареєстрований як платник податків, про те, що в клієнта немає заборгованості за платежами перед бюджетом на дату звернення (строк дії довідки 30 днів).

Враховуючи, що окремі питання видачі органами ДФС таких довідок наразі відпрацьовуються, повідомляємо що, організація роботи по видачі Довідок при купівлі іноземної валюти, здійснюється територіальними органами ДФС у відповідності до Порядку № 567 та наказу ДФС від 28.04.2015 №304 «Про затвердження технологічних карток адміністративних послуг та внесення змін до деяких наказів ДФС»).

У зв’язку із чим, пропонуємо платникам податків при зверненні до органів ДФС для отримання довідки на вимогу Постанови № 118, дотримуватись вимог Порядку № 567 та наказу ДФС від 19.12.2014 № 381.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»