• Посилання скопійовано

Аудитори та бухгалтери повинні повідомляти Держфінмоніторинг про підозри щодо фінансових шахрайств

Мінфін нагадує, що аудитори, аудиторські фірми, госпсуб'єкти, що надають послуги з бухобліку, є суб’єктами первинного моніторингу і зобов’язані виявляти, реєструвати і повідомляти Держфінмоніторинг про фіноперації, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу

Аудитори та бухгалтери повинні повідомляти Держфінмоніторинг про підозри щодо фінансових шахрайств

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 р. № 1702-VII аудитори, аудиторські фірми, суб'єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку, визначені суб’єктами первинного моніторингу. Законом вони зобов’язані виявляти, реєструвати і повідомляти Держфінмоніторинг про фінансові операції, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу. Це операції, щодо яких у суб'єкта виникають підозри, які ґрунтуються на ознаках, визначених у статті 16 Закону.

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

На виконання Закону Міністерство фінансів розробило Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство фінансів України (наказ від 22.12.2015 р. № 1160, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 січня 2016р. за № 63/28193).

Відповідно до Положення, суб’єкти первинного фінансового моніторингу, які надають бухгалтерські або аудиторські послуги, зобов’язані повідомляти про свої підозри щодо фінансових операцій замовника послуг з контрагентами. Підозрілими можна вважати операції, що є ризиковими, не відповідають фінансовому стану та звітності, або ж до яких були залучені особи, які пов’язані із здійсненням терористичної діяльності, або до яких застосовано міжнародні санкції.

Таким чином, Наказом Міністерства фінансів затверджено положення, яке регулює діяльність суб’єктів первинного фінансового моніторингу і визначає їх обов’язки, серед яких:

  • призначити відповідальних осіб за проведення фінансового моніторингу;
  • розроблювати та оновлювати правила і програми здійснення фінмоніторингу;
  • ідентифікувати та верифікувати клієнтів;
  • управляти ризиками;
  • виявляти фіноперації, що підлягають фінмоніторингу та які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення;
  • зупиняти підозрілі фіноперації тощо.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»