• Посилання скопійовано

Відсьогодні проекти регуляторних актів повинні враховувати витрати бізнесу

Відтепер будь-який проект регуляторного акту супроводжуватиметься цифровими розрахунками як загального регуляторного впливу, так і М-тестом. Така методика запроваджена для того, щоб рішення влади були економічно обґрунтованими та ефективними, - пояснює Держрегуляторна служба

Відсьогодні проекти регуляторних актів повинні враховувати витрати бізнесу

З 15 березня вступає в дію Постанова КМУ від 16.12.2015 р. № 1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308».

Так, відтепер будь-який проект регуляторного акту супроводжуватиметься цифровими розрахунками як загального регуляторного впливу, так і М-тестом. Така методика запроваджена для того, щоб рішення влади були економічно обґрунтованими та ефективними, також важливо, щоб розробник проекту регуляторного акту міг у доступній, зрозумілій суспільству формі довести економічну доцільність свого рішення.

В Україні були практично відсутні подібні механізми реалізації та індикативної оцінки ефективності державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, дерегулювання та поліпшення регуляторного середовища для підприємницької діяльності. 

Впровадження  нового для України регуляторного інструменту - М-тесту сприятиме організації та консолідації громадянського суспільства, впровадженню демократичних шляхів впливу громадськості на прийняття регуляторних рішень, а також призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання.

«До моменту впровадження нової методики обрахунку вартості державних регулювань Державною регуляторною службою України, за допомогою наших партнерів Центру комерційного права та Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», була проведена широкомасштабна кампанія по навчанню державних службовців та працівників місцевого самоврядування використанню нових методик. Навчатися також мали змогу представники бізнес-асоціацій та громадськості, щоб мати інструменти впливу на рішення влади, ще на етапі їх розробки. Такі навчання продовжуватимуться. Крім того, рахувати по-новому АРВ та проводити М-тест держслужбовців навчатимуть у Національній академії державного управління при Президентові України», - прокоментувала вступ у дію Постанови КМУ Голова ДРС Ксенія Ляпіна.

Нагадаємо також, що одним з пріоритетів Порядку денного асоціації між Україною та ЄС визначено імплементацію політики щодо малих та середніх підприємств у національне законодавство України. Імплементація  політики щодо малих та середніх підприємств,  яка ґрунтується на десяти принципах Акта про малий бізнес для Європи (SBA),  передбачає впровадження М-тесту.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»