• Посилання скопійовано

Новостворена юридична особа та її реєстрація „спрощенцем” та платником ПДВ

Податківці нагадують, що новостворена юрособа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (третя група 3%), лише після реєстрації платником податку на додану вартість

Новостворена юридична особа та її реєстрація „спрощенцем” та платником ПДВ

ДФС у Тернопільській області нагадує, що для III групи платників єдиного податку відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:

  • 3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
  • 5% доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

При цьому ставка у розмірі 3% може бути обрана:

а) госпсуб’єктом, який зареєстрований платником ПДВ, при переході ним на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу;

б) платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5%, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка та реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ;

в) госпсуб’єктом, який не зареєстрований платником ПДВ, при переході на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстрації платником ПДВ і поданні заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Якщо особа не є платником ПДВ  у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від 1 млн грн, але вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, то така реєстрація здійснюється також за її заявою.

У такому випадку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку може бути подана державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця.

Водночас передбачено, що зареєстровані суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

При зміні ставки єдиного податку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість.

Таким чином, новостворена юридична особа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (третя група 3%), лише після еєстрації платником податку на додану вартість. Тобто новостворена юридична особа може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% та не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% (для третьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість.

*********

Нагадаємо також, що Арсеній Яценюк вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, яким пропонується спростити реєстрацію платниками єдиного податку та ПДВ. Докладніше тут >>>

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»