• Посилання скопійовано

Верховна Рада підтримала законопроект про розподіл функцій Нацкомфінпослуг

7 липня прийнято за основу законопроект № 2413-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг»

Верховна Рада підтримала законопроект про розподіл функцій Нацкомфінпослуг

«Національний банк чекав на прийняття цього законопроекту більше року, ми дуже вдячні народним обранцям за підтримку сьогодні. Це – стратегічно важливий та необхідний крок для побудови прозорого ринку фінансових послуг. Національний банк має всі можливості для одночасного здійснення ефективного нагляду за банківським ринком та ринком небанківських фінансових послуг. Лише ефективний консолідований нагляд підвищить захищеність та збільшить довіру до ринку з боку споживачів фінансових послуг», - зазначив заступник Голови Національного банку Владислав Рашкован.

За словами Владислава Рашкована, законопроект відводить півроку для передачі функцій від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до центрального банку.

«Спеціальна команда менеджерів проектного офісу Національного банку вже веде підготовчу роботу з перерозподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до центрального банку. Наразі здійснюється аналіз ключових сегментів ринку небанківських фінансових послуг, а саме страхового, лізингового, кредитних союзів та  фінансових компаній», - наголосив Владислав Рашкован.

Законопроект передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та передачу її функцій НБУ та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦФБР).

Так, згідно з законопроектом, нагляд та регуляція ринку страхових, лізингових та факторінгових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейде до НБУ. До НКЦПФР перейде регулювання недержавних пенсійних фондів та фондів фінансування будівництва і фондів операцій з нерухомістю.

Перехід регулювання небанківський фінансових установ до Національного банку дозволить:

  •  скоротити кількість органів державного нагляду за ринком небанківських фінансових послуг;
  • очистити ринок від недобросовісних гравців;
  •  запровадити однакові прозорі правила гри;
  • стимулювати інтенсивний розвиток цього ринку;
  • збільшити інвестиційну привабливість небанківських фінансових установ;
  •  знизити вартість  надання фінансових послуг споживачам;
  • збільшити захищеність користувачів фінансових послуг.

Наразі недосконалість правової бази регулювання окремих видів небанківської фінансової діяльності стримує інтенсивність розвитку ринків небанківських фінансових послуг, знижує їх інвестиційну привабливість, а також зменшує їх роль у розвитку економіки України в цілому.

Нагадаємо, на розгляді Верховної Ради України перебуває більше 20 законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектору. Стратегічне значення мають питання захисту прав споживачів фінансових послуг, захисту прав кредиторів, фінансової реструктуризації боргів підприємств та фізичних осіб, консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»