• Посилання скопійовано

Мінекономрозвитку запрошує до обговорення законопроектів щодо змін у сфері торговельного захисту

Мінекономрозвитку розробило пакет законопроектів щодо реформування системи торговельного захисту України. Основна мета змін - підвищення прозорості проведення торговельних розслідувань, створення чіткого та зрозумілого механізму застосування заходів торговельного захисту в Україні, насамперед для українського бізнесу

Мінекономрозвитку запрошує до обговорення законопроектів щодо змін у сфері торговельного захисту

Зміни, які пропонуються Мінекономрозвитку, стосуються:

  • змін на інституціональному рівні – розмежування та уточнення повноважень та функцій компетентних органів (Мінекономрозвитку та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі);
  • змін у процесуальних та матеріальних нормах;
  • формування цілісного підходу до регулювання: єдиний пакет законопроектів охоплює всі необхідні зміни до існуючих нормативних актів, що регулюють порушення, застосування та впровадження (включаючи стягнення мита) заходів торговельного захисту;
  •  ІТ-рішення для оптимізації процесів проведення торговельних розслідувань.

П’ять законопроектів враховують найкращий світовий досвід та міжнародну практику використання інструментів торговельного захисту, що існує на сьогодні.

“Прийняття цих змін до законодавства сприятиме підвищенню ефективності захисту вітчизняних виробників від недобросовісного та зростаючого імпорту з боку іноземних виробників та експортерів. Тому бізнесу важливо брати участь у розробці пропозицій до проектів законів”, - зауважила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська.

Зміни до законодавства вже було обговорено на засіданні Робочої групи з питань міжнародної торгівлі Американської торговельної палати в Україні та представлено на засіданні Громадської ради при Мінекономрозвитку.

За попередніми оцінками експертів, реалізація запропонованих заходів буде мати позитивний вплив на суб’єктів економічної діяльності в Україні:

  • суттєво підвищиться оперативність реагування на прояви недобросовісної конкуренції та зростаючого імпорту з боку іноземних виробників та експортерів шляхом використання заходів торговельного захисту;
  • підвищиться прозорість проведення торговельних розслідувань;
  • спрощення сприйняття законодавства та процедур розширить коло його «користувачів» серед бізнесу;
  • зменшаться витрати на підготовку матеріалів та документації у ході розслідувань.

Законопроекти розміщено на сайті Мінекономрозвитку, і ми запрошуємо всіх зацікавлених взяти участь в їх обговоренні. Ознайомитися з документами можна за посиланнями:

-  Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» 

- Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту»

- Проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України»

- Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування захисних заходів щодо імпорту в Україну»;

-  Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері торговельного захисту».

Зауваження та пропозиції надсилайте на адресу: tradedefence@me.gov.ua.

Мінекономрозвитку підготувало законопроекти разом з проектом технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та за участі провідних європейських експертів.

Презентація>>>

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»