• Посилання скопійовано

Мінфін представив проект держбюджету-2018 Верховній Раді

Під час години запитань до Уряду у Верховній Раді міністр фінансів Олександр Данилюк представив депутатам проект Закону про державний бюджет на 2018 рік

Мінфін представив проект держбюджету-2018 Верховній Раді

На офіційному веб-сайті Мінфіну опублікована промова Міністра фінансів Олександра Данилюка під час представлення проекту держбюджету на 2018 рік у Верховній Раді України сьогодні, 22.09.2017 року.

Міністр фінансів акцентував увагу насамперед на тому, що вперше за всю історію бюджетування розпочато реальне запровадження середньострокового бюджетного планування. Його ключовим елементом стала Бюджетна резолюція на три роки, яка була схвалена влітку цього року.

"Це революційний крок, адже перехід від однорічної до трирічної перспективи бюджетного планування – це системна зміна бюджетної політики, яка забезпечує стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів та ефективний розподіл ресурсів. Це послідовна та передбачувана бюджетна політика, яка дозволить забезпечити фінансову стабільність. Це прогнозованість та ефективність бюджетних видатків, що спрямована на підвищення якості державних послуг. Це посилення бюджетної дисципліни і встановлення чітких правил роботи, яких будуть дотримуватись всі учасники бюджетного процесу заради спільного результату – розвитку країни. Це також контроль та ефективне управління державним боргом" - заначив він.

Найближчим часом планується внести зміни до Бюджетного кодексу, щоб новий ефективний механізм управління бюджетним процесом став незворотнім.

Таким чином, проект бюджету 2018 розроблений на основі середньострокової бюджетної резолюції.

Окрім того, визначено конкретні сфери, які отримали пріоритетну увагу та фінансування. Це медицина, освіта, соціальна сфера, оборона, підтримка фермерів, дороги, децентралізація, енергоефективність та ін.

Далі - коротко по кожному з пріоритетів.

 

Оборона і безпека

Видатки на оборону і безпеку у проекті бюджету-2018 визначені з урахуванням вимог стратегічних документів на рівні 5%  ВВП і становлять майже 165 млрд. грн.

"Хочу підкреслити, що незалежно від розвитку економічної ситуації в країні та ситуації на сході, фінансування розбудови української армії – це першочергова задача.

І тут важливим є не тільки належний рівень її фінансування, а саме реформа армії, яка буде здатна захистити територіальну цілісність, забезпечити безпеку громадян, та врятувати життя як цивільних так і військових – життя яких безцінне!!" - зазначив О. Данилюк 

 

Дипломатія

На 2018 рік виділяється майже 4,5 млрд грн на підвищення захисту інтересів України за кордоном.

Ці кошти підуть на реалізацію євроінтеграційного та євроатлантичного курсів, підвищення позитивного іміджу України, просування національних інтересів України у світі, захист інтересів і прав українських громадян за кордоном.

 

Соціальний захист

У проекті бюджету 2018 передбачено майже 123 млрд грн на соціальний захист та субсидії допомогу тим, хто цього дійсно потребує. Ці видатки будуть спрямовані, зокрема, на адресні субсидії на оплату комунальних послуг – це 55 млрд грн.  

 

Пенсійна реформа

Показники проекту держбюджету на наступний рік сформовані з урахуванням проведення пенсійної реформи в Україні. Обсяг асигнувань, що спрямовується до Пенсійного фонду, збережено на рівні 2017 року у сумі 141, 3 млрд. гривень.

 

Заробітна плата і прожитковий мінімум

Розміри прожиткового мінімуму у 2018 році порівняно з 2017 роком зростуть грудень до грудня попереднього року на 9% Передбачено також підняття мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 р. до 3 723 гривень (це +523 грн). Докладніше про це тут>>

 

Освіта

На 2018 рік видатки зведеного бюджету на освіту заплановано у сумі близько 218 млрд грн, що на 18% більше, ніж у 2017 році (на 34 млрд грн).

Також у 2018 році планується подальше збільшення заробітної плати вчителям на 25%, на що враховано додатково 6,7 млрд гривень.

Першочерговим є також  якісне впровадження закону про освіту, що був прийнятий в перший пленарний день цієї сесії.

 

Наука

На підвищення наукового потенціалу на 2018 рік виділено майже 8 млрд грн, що на 24% більше, ніж цього року. Ці кошти підуть на підготовку наукових кадрів, зокрема, молодих вчених; фундаментальні та прикладні дослідження; розвиток інфраструктури наукової і науково-технічної діяльності тощо.

 

Культура

Ще один пріоритет бюджету 2018 – культура. Уряд відійшов від залишкового принципу фінансування цієї сфери. Зроблено акцент на зміні механізмів фінансування, що дозволить не лише раціонально використовувати бюджетні кошти, а й спрямувати їх на реалізацію найбільш важливих проектів. Зокрема, на розвиток національного кінематографу враховано кошти в сумі 500 млн. гривень. На будівництво об’єктів загальнодержавного значення у сфері культури, зокрема Пантеону героїв, враховані видатки в сумі 200 млн гривень.

 

Охорона здоров’я

Видатки на цю сферу збільшуються на 11% і становлять майже 114 млрд грн.

В Бюджеті передбачені фінансові ресурси для запровадження медичної реформи. Зокрема, з метою проведення медичної реформи враховано видатки на первинну медичну допомогу у сумі 13,2 млрд гривень.

На централізоване придбання медикаментів та медичних виробів – близько 6 млрд грн.

На створення та функціонування Національної служби здоров’я, як єдиного національного замовника медичних послуг, передбачено 211 млн гривень.

 

Розвиток АПК та фермерства

У 2018 році на підтримку розвитку агропромислового комплексу та фермерства передбачається спрямувати 7,3 млрд грн. Кошти планується спрямувати для: розвитку фермерських господарств, підтримки сільгосптоваровиробників, розвиток тваринництва тощо.

 

Дорожня інфраструктура

У 2018 році на розвиток дорожньої інфраструктури передбачається спрямувати 44 млрд грн. Це видатки загального фонду держбюджету (6 млрд грн) та спеціального фонду в межах створеного Державного дорожнього фонду – 32,6 млрд грн. Також очікується залучення коштів міжнародних донорів у розмірі 5,4 млрд грн.

 

Енергоефективність

До Фонду енергоефективності передбачається спрямувати із державного бюджету 800 млн грн та додатково отримати 800 млн грн від міжнародних донорів. Ці кошти дозволять вивести роботу із впровадження заходів із енергоефективності, розпочату у попередні роки у приватному секторі, на якісно новий рівень. Буде також продовжена реалізації програми "теплих" кредитів, що скоротить для домогосподарств споживання газу на 12-40%, або в середньому від 62 до 189 куб. газу в місяць.

 

Підтримка регіонів

Обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2018 рік визначено у сумі 521,1 млрд грн, що майже на 10 % більше порівняно з 2017 роком (на 46,0 млрд грн).

Обсяг державної фінансової підтримки на реалізацію інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку на наступний рік зберігається на рівні 2017 року – 10,0 млрд грн.

 

Уряд проти підвищення податків

"Ми формували бюджет не від видатків та побажань, а від доходів та реальних можливостей. Тому всі видатки підтверджені доходами. В бюджеті 2018 немає місця роздуванню чи приховуванню доходів. Бюджетні доходи відображають те, які надходження реально зможе забезпечити наступного року економіка без підвищення податків. Уряд однозначно проти підвищення податків, бо ми зацікавлені у розвитку сприятливого бізнес-середовища" - зазначив О. Данилюк.

Доходи зведеного бюджету у 2018 році вперше перевищать 1 трильйон грн.

 

Щодо автоматичного реєстру відшкодування ПДВ

"Ми вже запустили автоматичний реєстр відшкодування ПДВ. Прозорий реєстр унеможливлює корупцію, відновлює довіру бізнесу, створює рівні умови для кожного підприємця та полегшує ведення бізнесу в нашій країні.

Також вже працює автоматична система моніторингу ризиків ПДВ, яка унеможливлює розкрадання бюджету та неправомірне відшкодування ПДВ. Раніше таким чином бюджет втрачав мільярди гривень. Ми це припинили. Це революція в податковій сфері.

І ми не маємо права допустити повернення в минуле.

Спроби повернутися до старої системи мають бути зупинені, бо це призведе не тільки до прямих втрат коштів з бюджету та зменшення дохідної частини, але і опосередковано буде мати негативний вплив на бізнес-клімат та знизить рівень важко завойованої довіри.

Ми маємо рухатись вперед, розраховувати на перспективу, стратегічно підходити до роботи" - зазначив Міністр фінансів.

Серед першочергових кроків в найближчому майбутньому, на думку О. Данилюка, має бути повноцінне впровадження масштабної реформи ДФС, яка повністю перезавантажить систему взаємодії платників податків і контролюючих органів. І на це, до речі, також закладено гроші в бюджет 2018.

 

Про Службу фінансових розслідувань

"Крім того, ми маємо взяти на себе відповідальність і направити до ВР урядовий законопроект про Службу фінансових розслідувань. Створення СФР – це уже давно перезріле питання, яке я намагаюсь вирішити з першого дня на посаді. Це дуже очікуваний крок назустріч бізнесу. І затягування цього процесу негативно вливає на розвиток економіки".

Міністр фінансів заявив, що буде переконувати Раду, Президента і Прем’єра підтримати саме законопроект Мінфіну, тому що:

  • Він надає необхідні повноваження, для боротьби з економічними злочинами проти держави.
  • Забезпечує незалежність і високий рівень професійності,
  • Розроблений на основі світових практик.
  • Законопроект готовий, підтриманий Урядом та узгоджений з нашими міжнародними партнерами.

 

Завантажити презентацію>>>

 

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»