• Посилання скопійовано

Голова Ради НБУ пропонує відновити держрегулювання цін

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що рішення уряду про скасування державного регулювання цін на продукти харчування було передчасним і стало одним із чинників зростання інфляції

Голова Ради НБУ пропонує відновити держрегулювання цін

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Вважаю доцільним відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке наразі ринок має дуже односторонній специфічний вплив, і за зростанням споживчих цін", - написав він.

Голова додав, що в Україні в структурі споживчого кошика питома вага витрат на продукти харчування є високою, тому скасування регулювання цін на продовольство зробило значний внесок в інфляцію.

"Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну й Антимонопольного комітету. Але АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків", - констатує голова Данилишин.

Він зазначив, що на середину 2016 року 42% ринків у країні були монополізовані, а 11% працювали в умовах адміністративної або природної монополії, крім того, монополії та олігополії склалися в ПЕК (65%), сфері транспорту та зв'язку (82%).

"Монополісти зловживають своїм становищем, застосовують інструменти, що дозволяють максимізувати прибуток шляхом завищення цін і тарифів. Це відбивається на інфляції", - зазначив він.

За його словами, потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не обумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»