• Посилання скопійовано

Збільшення порогу продажу без РРО та скасування 300 регуляторних актів: дерегуляційний день у Кабміні

Кабмін прийняв рішення щодо скасування понад 300 регуляторних актів в рамках дерегуляції, а також щодо поліпшення системи державного нагляду та контролю бізнесу в 2018 році

Збільшення порогу продажу без РРО та скасування 300 регуляторних актів: дерегуляційний день у  Кабміні

18 грудня відбулося засідання Уряду, присвячене покращенню бізнес-клімату та розвитку промисловості в Україні. За ініціативи Мінекономрозвитку Уряд скасував близько 300 урядових актів, які давно вже були неактуальними і лише створювали зайвий тиск на бізнес. Крім того, ухвалено низку рішень на підтримку української промисловості. Про це повідомили в Мінекономрозвитку.

 

Cпрощено розміщення іноземних організацій в Україні

“Представництва іноземних фірм та банків більше не будуть змушені погоджувати питання, пов’язані з придбанням, перебудовою чи орендою приміщення, з Генеральною дирекцією по обслуговуванню іноземних представництв. Якщо іноземне підприємство та фінансова установа хоче купити нерухомість в Україні, зможе це спокійно робити без зайвої дозвільної роботи. Це ще більше відкриє Україну для міжнародних партнерів і сприятиме залученню інвестицій”, - прокоментував рішення Уряду Перший віце-прем’єр міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

 

 Уряд запропонував Президенту скасувати Указ №436 та укази, якими вносяться зміни до нього

Сьогодні, всупереч статті 133.3 ПКУ, податківці систематично штрафують підприємців за порушення норм Указу Президента №436 “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки”. Відтак, в разі втрати чинності Указу Президента №436 будуть скасовані штрафи за:

  • перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах,
  • неповне оприбуткування готівки у касах,
  • витрачання готівки з виручки, отриманої від реалізації продукції та інших касових надходжень на виплату заробітної плати,
  • перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки,
  • проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа,
  • використання одержаних в банку готівкових коштів не за цільовим призначенням.

 

Скасовано необхідність проведення переоцінки запасів корисних копалин кожні 5 років

До сьогодні усі надрокористувачі зобов’язані були проводити державну оцінку запасів родовищ корисних копалин через кожні 5 років експлуатації ділянки надр, незалежно від зміни кількісних показників запасів вуглеводнів. Монопольним правом на таку оцінку користувалася Державна комісія України по запасах корисних копалин. Відтак, скасування такої норми дозволить зменшити витрати бізнесу.

 

Кабмін лібералізував умови використання касових апаратів

Тепер касові апарати буде обов’язково використовувати лише у тому випадку, якщо річний обсяг розрахункових операцій перевищує 500 тис. грн.

“Кошти, які малий бізнес змушений витрачати сьогодні на придбання касових апаратів, необґрунтовані. При цьому він повинен не лише їх придбати, а й систематично звітуватися, витрачаючи й без того обмежені ресурси на заповнення папірців. Це неефективно, тому ми вирішили підняти річний ліміт для операцій без касових апаратів до 500 000 грн За підрахунками Офісу ефективного регулювання економія від цього рішення для однієї компанії становитиме 22 735 грн, а для економіки України в цілому – 34 млн грн”, - зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Як розповідають у ВО "Фортеця" прийнятою постановою КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 p. № 1336" передбачено:

1) Збільшення граничного обсягу доходу на загальній системі оподаткування після перевищення якого обов'язковим є застосування РРО з 200 до 500 тис. грн.

Зазначене збільшення передбачено для таких видів діяльності: 

  • роздрібна торгівля через  засоби  пересувної  торговельної мережі; 
  • роздрібна  торгівля  на  ринках;
  • продаж  страв та  безалкогольних  напоїв у буфетах ВУЗів;
  • роздрібна  торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування  на  території  закритих  військових  гарнізонів;
  • надання послуг бібліотеками;
  • продаж   предметів   релігійно-обрядової   атрибутики;
  • роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл;
  • провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування  та  послуг  суб'єктами  підприємницької  діяльності на території гірських сіл;
  • надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома;
  • приймання від населення та реалізація через  бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва.

2) Незалежно від обраних видів діяльності платники єдиного податку ІІ та ІІІ групи, обсяг доходу яких протягом року перевищив 1 млн гривень, зобов'язані перейти на застосування РРО.

3) Без застосування РРО можуть надаватися такі побутові послуги: з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, дрібного ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення меблів, килимів та інших килимових виробів, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, металевих виробів, - крім суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на спрощеній системі оподаткування, а також тих, які застосовують працю найманих осіб;

4) З переліку видів діяльності, які можуть здійснюватися без застосування РРО, виключено діяльність з надання на вокзалах та у портах послуг носильниками з доставлення багажу пасажирів, а також діяльність з реалізації білетів державних лотерей.

 

Розширено переліки компаній, які мають квоти на отримання та ввезення сировини без сплати акцизу

Щоб забезпечити українські підприємства хімічної промисловості сировиною, Уряд суттєво розширив переліки компаній (додав вісім нових), які отримують квоти на отримання та ввезення сировини (таких речовин як толуол, ксилол, сольвент, тощо) без сплати акцизу, та створив перелік підприємств, які отримують квоти на отримання та ввезення уайт-спіриту без сплати акцизу.

 

Удосконалено механізми розмитнення товарів у портах

Це зроблено для того, щоб пришвидшити контрольні процедури та мінімізувати людський фактор у цьому процесі. Раніше за відсутності попередньо поданої електронної інформації про товари на борту судна, порт не дозволяв судну закордонного плавання заходити до своєї акваторії. Відтепер за відсутності інформації про товари в електронному вигляді буде заборонене лише вивантаження товарів. Вивантаження дозволятиметься через 24 години після надання такої інформації.

Більше про промислово-дерегуляційний Кабмін шукайте в презентації>>

***

Також 18 грудня Уряд схвалив постанову «Про схвалення стратегії реформування системи державного нагляду (контролю)». Докладніше про це тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»