• Посилання скопійовано

Верховна Рада відмовилася ввести середньострокове бюджетне планування

За результатами голосування законопроект №8099 не набрав необхідної кількості голосів для прийняття і був відхилений

Верховна Рада відмовилася ввести середньострокове бюджетне планування

Сьогодні, 20 березня, Міністерство фінансів закликало народних депутатів підтримати зміни до Бюджетного кодексу, які дають можливість запровадити в Україні середньострокове бюджетне планування на постійній основі і на усіх рівнях бюджетної системи (законопроекти №8099, №8044, №8043). 

У першому читанні нардепи вже розглянули проект Закону №8099 "Про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо середньострокового бюджетного планування)". За результатами голосування цей законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття і був відхилений.

Нагадаємо, що у рамках бюджетної реформи, а також з метою реалізації положень стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки Міністерство фінансів розробило проект змін до Бюджетного кодексу, що передбачає впровадження середньострокового бюджетного планування й удосконалювання програмно-цільового методу.

Основною зміною до Бюджетного кодексу пропонувалася модель середньострокового бюджетного планування, ключовим елементом якої є трирічна бюджетна декларація як інструмент сполучення стратегічних пріоритетів держави з можливостями бюджету. При цьому закон про Державний бюджет України залишається однорічним.

Серед новацій розроблених законопроектів в частині середньострокового планування на державному рівні також планувалося оновлення бюджетного календаря, розширення бюджетних правил, узгодження стратегічного та бюджетного планування, запровадження трирічних місцевих фінансових планів та ін.

На думку Мінфіну, запровадження на законодавчому рівні середньострокового бюджетного планування створить фінансові рамки для стратегічних ініціатив, що справлятиме суттєвий вплив на посилення дисципліни учасників бюджетного процесу, змусить їх чітко визначати пріоритети при реалізації реформ в межах фінансових можливостей бюджету.

Крім того, Мінфін забезпечить передбачуваність бюджетної політики, що сприятиме відновленню довіри громадян до держави і дасть змогу представникам бізнесу ефективно планувати свою діяльність.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»