• Посилання скопійовано

Зона вільної торгівлі — простіше не стало

Чи можна буде після ратифікації Договору про зону вільної торгівлі у межах СНД вільно, без декларування й сплати митних зборів, купувати періодичні видання, видані в Російській Федерації, перевозити їх до України для подальшого перепродажу на її території?

Газети, журнали та інші періодичні видання, ілюстровані або неілюстровані, із вмістом або без вмісту рекламних матеріалів класифікуються згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності у товарній позиції 0402, ставку ввізного мита (пільгову та повну) встановлено на рівні 0%.
Договір про зону вільної торгівлі від 18.11.2011 набрав чинності для України, Російської Федерації та Республіки Білорусь з 20 вересня 2012 року.
Відповідно до ст. 2 Договору «Сторона не застосовує митні збори й інші платежі, еквівалентні митним зборам, щодо експорту товару, призначеного для митної території іншої Сторони, та/або імпорту товару, що походить з митної території іншої Сторони, за винятком випадків, передбачених у додатку 1 до цього Договору, що є його невід'ємною частиною».
У статті 4 Договору зазначено, що для визначення країни походження товарів, що походять зі Сторін і перебувають у торговельному обороті між ними, Сторони керуються Правилами визначення країни походження товарів, що є невід’ємною частиною Угоди про Правила визначення країни походження товарів у Співдружності Незалежних Держав від 20 листопада 2009 року (далі — Правила).
Відповідно до пункту 5.1 Правил, товар користується режимом вільної торгівлі на митних територіях держав — учасниць Угоди (тобто застосування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України у вигляді звільнення від обкладення ввізним митом), якщо він відповідає критеріям походження, установленим цими Правилами, а також якщо товар:
а) вивозиться на підставі договору (контракту) між резидентом однієї з держав — учасниць Угоди й резидентом іншої держави — учасниці Угоди з митної території однієї держави — учасниці Угоди та ввозиться на митну територію іншої держави — учасниці Угоди;
б) вивозиться (ввозиться) фізичною особою — резидентом держави — учасниці Угоди з митної території однієї держави — учасниці Угоди на митну територію іншої держави — учасниці Угоди;
в) не залишає територій держав — учасниць Угоди, за винятком випадків, коли товар перебуває або переміщується територіями третіх країн під митним контролем, документально підтвердженим митними органами країн, через території яких здійснюється доставка товару.
При цьому товар повинен бути в незмінному стані й над ним не повинні проводитися будь-які операції, за винятком операцій із забезпечення схоронності й перевантаження товару.
Митним органам країни ввезення, для підтвердження країни походження товару в конкретній державі — учасниці Угоди, з метою надання режиму вільної торгівлі необхідне надання оригіналу сертифіката форми СТ-1.
Відповідно до пункту 3 Положення про митні декларації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій», митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа для декларування товарів (крім тих, що пересилаються через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), що переміщуються через митний кордон України декларантами (крім громадян), заповнюється на товари, митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро.
Особливості митного оформлення та обкладення ввізним митом товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України громадянами, визначаються розділом XII Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
Наказом Міністерства фінансів України від 28.05.2012 р. №610 «Про затвердження Порядку справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.06.2012 р. за №955/21267, затверджено Порядок справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них.
Нарахування плати здійснюється за розмірами, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України 18.01.2003 р. №93 «Про справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів».

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»