• Посилання скопійовано

Резиденти мають перерахувати до бюджету позитивну курсову різницю від продажу інвалюти

Податківці нагадують, що резиденти України перераховують позитивну курсову різницю, що виникла у випадку продажу іноземної валюти, поверненої нерезидентом, до держбюджету

Резиденти мають перерахувати до бюджету позитивну курсову різницю від продажу інвалюти

ДФС у Запорізькій області у листі від 10.03.2016 р. №744/10/08-01-12-04-11 зазначила, що резиденти України перераховують позитивну курсову різницю, що виникла у випадку продажу іноземної валюти, поверненої нерезидентом, до Державного бюджету України. 

Зокрема, податківці звертають увагу, що ще й досі чинний лист від 25.12.2008 р. №27090/7/22-5017, згідно з яким: "Позитивна курсова різниця, що може виникнути, повинна перераховуватись резидентами на код бюджетної класифікації 21081000 "Пеня за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності, за невиконання зобов'язань та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства".

Окрім того, згідно зі статтею 37 Закону про ЗЕД за порушення цього або пов'язаних з ним законів України до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності або іноземних суб'єктів господарської діяльності можуть бути застосовані спеціальні санкції.

У разі відсутності порушень з боку суб'єктів господарювання спеціальні санкції, передбачені статтею 37 Закону про ЗЕД не застосовуються.

Якщо при поверненні іноземної валюти від нерезидента у резидента виникне негативна курсова різниця, вона буде відноситися на результати господарської діяльності резидента.

Звертаємо увагу, що ВАСУ у своїй ухвалі від 12.05.2014 р. №К/800/6191/14 доводить, що такого обов'язку у підприємства-резидента не виникає, оскільки воно не є суб'єктом ринку в розумінні п. 7 розділу III Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою. 

Також у цій ухвалі зазначається, що вимоги податкового органу щодо перерахування до державного бюджету грошових коштів у розмірі позитивної курсової різниці внаслідок порушення позивачем ст. 5 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті", є необґрунтованими.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»